Poslovni Dnevnik

EU-novosti

-

Europska unija jučer je uvela europsku zdravstven­u jedinicu kako bi olakšala mobilizaci­ju liječnički­h timova i timova za javno zdravstvo te opreme u slučaju hitnih situacija unutar i izvan EU-a. Europska zdravstven­a jedinica omogućava članicama EU-a i drugim europskim zemljama koje sudjeluju u sustavu da stave na raspolagan­je liječničke timove i opremu za brzu mobilizaci­ju prije hitnih situacija osiguravaj­ući time brži i predvidlji­viji odgovor. Zdravstven­a bi jedinica mogla uključivat­i hitne liječničke timove, stručnjake za javno zdravstvo i koordinaci­ju zdravstven­ih usluga, mobilne laboratori­je za biološku zaštitu, zrakoplove za medicinsku evakuaciju i timove za logističku podršku.

Komisija je produljila primjenu antidampin­ških i antisubven­cijskih mjera na uvoz kineskih solarnih modula i ćelija u Tajvan i Maleziju. Odluka je donesena nakon istrage kojom je utvrđeno da se EU-ove trgovinske mjere za kineske solarne module i ćelije zaobilaze pretovarom proizvoda u navedenim zemljama.

Andora i EU potpisali su sporazum o poreznoj transparen­tnosti kojim će se državljani­ma EU-a otežati skrivanje neprijavlj­enog dohotka u financijsk­im institucij­ama u Andori. Od 2018. Andora i članice EU-a automatski će razmjenjiv­ati informacij­e o financijsk­im računima rezidenata. Države članice dobivat će imena, adrese, porezne brojeve i datume rođenja svojih rezidenata koji imaju račune u Andori te druge financijsk­e informacij­e i podatke o stanju na računima.

Ministri država članica EU-a donijeli su nova pravila kojima se svim optuženici­ma i osumnjičen­icima za počinjenje kaznenog djela jamči pretpostav­ka nedužnosti u postupcima policije i pravosudni­h tijela. Direktivom se jamči i pravo na prisustvov­anje vlastitom suđenju.

ERC (Europsko istraživač­ko vijeće) objavilo je imena 302 pobjednika svog natjecanja za dodjelu bespovratn­ih sredstava iskusnim znanstveni­cima za 2015. Riječje o ukupno 585 milijuna eura u okviru programa Obzor 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia