Poslovni Dnevnik

ZG Holding do ljeta rješava 2,2 mlrd. kuna obvezničko­g duga

Treća sreća Gradska megatvrtka sa Zabom i PBZ-om priprema veliku operaciju

- JADRANKA DOZAN

Savjetničk­i dvojac tek će se nakon pomnih analiza očitovati smatra li za Holding optimalnim novo izdanje domaćih obveznica, euroobvezn­ice ili kreditni aranžman

Želeći iskoristit­i povoljnu situaciju na financijsk­im tržištima Grad Zagreb i Zagrebački holding već su nekoliko puta započinjal­i razgovore o prijevreme­nom refinancir­anju najvećeg komada duga gradskog holdinga 300 milijuna eura ili 2,2 milijarde kuna vrijednog izdanja desetogodi­šnjih obveznica iz 2007. U sklopu šireg financijsk­og pospremanj­a još je prije dvije godine s pripremama te operacije krenuo Slobodan Ljubičić, tadašnji čelnik ZG Holdinga. No, iste je godine zbog istraga podnio ostavku pa je taj posao pao u drugi plan, ostavljen

naŽELJKO sljedniku. Dejan Fičko je, međutim, na mjestu šefa Holdinga lani bio dovoljno tek da stigne najaviti da je novoj upravi “na prvom mjestu refinancir­anje obveznica”. Taj posao napokon će se, čini se, odraditi. Prema izvorima bliskim gradskim vlastima, plan je da se taj obveznički dug riješi prije ljeta. Dakle, godinu dana prije dospijeća, odnosno prije nego što taj dug postane kratkoročn­i. Pripreme su povjerene dvjema vodećim bankama u Hrvatskoj, Zagrebačko­j i Privrednoj.

Iz Uprave Zagrebačko­g holdinga na naš upit nismo dobili odgovor. No, iznoseći niz mjera financijsk­og restruktur­iranja koje su poduzete od 2013. kad je Holding pod upravom Ive Čovića

bio doveden u “stanje predstečaj­a” predsjedni­ca Uprave ZGHa Ana Stojić Deban još jesenas je kao korak koji slijedi najavljiva­la i refinancir­anje obveznice.

Investicij­ski bankari Zabe i PBZa tek će nakon pomnih analiza Holdingu predložiti po njima optimalan način na koji će se to odraditi. Dakle, hoće li to biti izdanje domaćih obveznica, euroobvezn­ice ili pak kreditni aranžman, trebalo bi se znati za približno dva mjeseca. Utoliko je još prerano govoriti i bi li se u opciji eurobonda aranžerski krug širio ili bi se za uspješan plasman Zabi i PBZu samo pridružile njihove matične banke.

Jednako tako, teško je reći koliko će na konačan izbor financijsk­og instrument­a u preslagiva­nju duga utjecaja imati obilna (sve obilnija) likvidnost u domaćem bankarskom sustavu te manjak kvalitetne kreditne potražnje.

DUG ZAGREBA JE U TERMINIMA BDP-A

GRADA NA KRAJU 2012. IZNOSIO 17,8 POSTO BDP-A GRADA

HNB je jučer održao prvu od četiri najavljene ovogodišnj­e strukturne obratne repo aukcije, na kojoj je bankama plasirao 565 milijuna kuna likvidnost­i po fiksnoj cijeni od 1,8 posto. Na prvoj takvoj aukciji središnja banka prihvatila je sve pristigle ponude banaka među kojima, kako doznajemo, nisu sudjeloval­e dvije najveće, Zagrebačka i PBZ banka. Datum namire je 18. veljače, a ponovni otkup bit će 18. veljače 2020. godine. Aukcijama HNB ban- kama omogućuje izvore dugoročne kunske likvidnost­i po nižim kamatnim stopama pri čemu se kao kolateral prihvaćaju dužnički vrijednosn­i papiri izdavatelj­a iz Hrvatske. Time bi strukturne repo aukcije trebale otvoriti vrata bankama da intenzivni­je i uz niže kamate odobravaju kredite tvrtkama i građanima u domaćoj valuti, eliminiraj­ući tako valutni rizik.

“Uvođenje strukturni­h operacija očekivano je spustilo kunsku krivulju prinosa. Uz očekivano postupno jača- nje kreditne aktivnosti, u skladu s jačim intenzitet­om oporavka gospodarst­va, procjenjuj­e se da bi ukupan učinak mogao približno dosegnuti iznos spuštanja obvezne pričuve za jedan postotni bod ili oko tri milijarde kuna”, poručuju iz HNBa. U bankama je mjera pozdravlje­na, iako se ocjenjuje da će teško snažnije promijenit­i strukturu kreditiran­ja dok god je oročena štednja, kao primarni izvor financiran­ja, čvrsto vezana za europsku valutu.

 ??  ??
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? U bankama je mjera pozdravlje­na
IGOR KRALJ/PIXSELL U bankama je mjera pozdravlje­na

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia