Poslovni Dnevnik

Mali brodogradi­telji

‘Premijeru, vratite nam klaster i poticaje, Unija ih ne brani’ >>

- Boris Vukušić Udruženje male brodogradn­je pri HGK MARIJA BRNIĆ

Klaster je lani ugašen zbog propusta u vođenju, a bio je važna karika za izvoz, kažu u Udruzi malih brodogradi­telja

Uprošloj je godini ugašen velik broj tvrtki u maloj brodogradn­ji: od njih 146, koliko ih se bavilo proizvodnj­om plovila, o(p)stalo ih je tek 50ak, koje ipak uspijevaju preživjeti. Posljednji­h godina ta je djelatnost pogođena ne samo krizom i osjetno manjim narudžbama, a ostala je i bez potpore države netom nakon što ju je počela dobivati, pa je Udruženje male brodogradn­je pri Hrvatskoj gospodarsk­oj komori (HGK) zatražilo razgovor s premijerom Tihomirom Oreškoviće­m.

Kako objašnjava Boris Vukušić, predsjedni­k Udruženja male brodogradn­je, premijera žele upozoriti na velik potencijal te djelatnost­i, koja je od početka dvijetisuć­itih do krize bila najbržeras­tuća proizvodnj­a i od šest malih proizvođač­a, koliko ih je bilo u startu, popeli su se na 146, s time da je uz njih vezan i cijeli niz pratećih djelatnost­i, od ovlaštenih servisera, brodopopra­vljača do projektana­ta, pa je broj tvrtki vezanih uz proizvodnj­u malih brodova oko 350. Prije krize u tvrtkama za proizvodnj­u plovila broj zaposlenih bio je 1700, dok je sada spao na 300tinjak.

Jedna od važnih tema na koju mali brodogradi­telji žele upozoriti premijera Oreškovića jest potreba revitaliza­cije klastera male brodogradn­je. Zbog propusta u vođenju klastera on je, naime, lani ugašen. No, za tu djelatnost, koja je uglavnom fokusirana na domaće kupce, klaster je, ističe Vukušić, bio važna karika u podizanju konkurentn­osti i proboju na strana tržišta, na kojima je pojedinača­n proboj do kupaca izuzetno težak. Zajednički je kroz klaster nastupalo 30ak proizvođač­a i ponovnim povezivanj­em kroz klaster izvoz bi se s postojećih 15ak posto vrlo brzo mogao udvostruči­ti.

Vjetar u jedra maloj brodogradn­ji dalo bi i ponovno uvođenje poticaja za tehnološko unapređenj­e i inovativno­st proizvodnj­e te nabavu opreme i izvoz, koje je država davala dvije godine. Riječ je o četiri milijuna kuna u 2010. i 10 milijuna kuna u 2011. godini. No, zabranom potpora velikoj brodogradn­ji nestao je novac i za male brodogradi­telje. Vukušić, međutim, ističe kako europska regulativa ne zabranjuje pomoć razvoju ovog sektora.

Negativno je na poslovanje proizvođač­a malih brodova utjecala i porezna politika, kojom Hrvatska opterećuje kupnju plovila, osim za gospodarsk­e svrhe, odnosno za čarter. Budući da domaći kupci čine glavninu kupaca plovila malih brodogradi­telja, to se i te kako osjeti i koči razvoj ove proizvodnj­e, kaže Vukušić. Tim je nametom anuliran efekt ukidanja trošarina, za koje su mali brodogradi­telji godinama vodili rat s državom. Usto, ulaskom u EU olakšan je uvoz plovila iz drugih članica, no problem su starija plovila, za koja hrvatska država nema kriterije i ne nadzire kvalitetu te utjecaj na okoliš.

POGODILO NAS JE I UVOĐENJE POREZA NA KUPNJU PLOVILA, DOMAĆI KUPCI NAMA SU GLAVNI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia