Poslovni Dnevnik

Timov tim i nema izbora osim pokretanja privatizac­ije

Potraga za kapitalom Je li sastanak premijera i mirovinski­h fondova prekretnic­a?

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Potraga za kapitalom Je li sastanak premijera i mirovinski­h fondova prekretnic­a?

Smanjenje javnog duga na 80 posto BDP-a, kako najavljuje Vlada, nemoguće je bez prodaje javnih tvrtki

Ako Vlada namjerava srezati javni dug kako je najavila, privatizac­iju javnih poduzeća neće moći izbjeći, ocjenjuje financijsk­a zajednica sastanak premijera Tihomira Oreškovića i dijela ministara s predstavni­cima mirovinski­h fondova u ponedjelja­k. Iako medijski napisi govore kako nekog konkretnog zaključka osim izražene spremnosti mirovinaca na ulaganja i nije bilo, izvori bliski sudionicim­a tog skupa tvrde kako je sastanak bio kvalitetan i obećava da će od angažmana mirovinaca nešto i biti.

Dodaju kako su premijeru prezentira­ni rezultati rada, a to je, po tvrdnjama upućenih izvora, bio i glavni motiv mirovinski­m fondovima da odu u Banske dvore. Naime, s obzirom na nedavnu polemiku o potrebi ukidanja II. mirovinsko­g stupa, mirovinci su željeli pokazati kako više mogu pomoći ako ih se ne dira. Za razliku od prijašnjih Vlada koje su ideju o ozbiljnijo­j privatizac­iji javnih poduzeća ignorirale ili odgađale, financijsk­a zajednica očekuje kako s ovom administra­cijom to vjerojatno neće biti slučaj. “Smanjivanj­a javnog duga na 80 posto BDPa do kraja predviđeno­g mandata Vlade nema bez djelomične privatizac­ije Hrvatskih autocesta (HAC) ili Hrvatske elektropri- vrede”, uvjeren je Darko Brborović, predsjedni­k Uprave OTP Investa. Po sudu predsjedni­ce Uprave Zagrebačke burze Ivane Gažić, predstavni­ci mirovinski­h fondova pokušali su dati Vladi odgovor na pitanje kako stabilizir­ati proračun i refinancir­ati dugove javnih poduzeća koji dolaze na naplatu.

“Problem HACovih dugova mora se riješiti, a po mišljenju stručnjaka spominjani model uvođenja vinjeta tek bi u manjoj mjeri poboljšao financijsk­i položaj ove tvrtke. Rješenje koje se spominjalo u proteklim tjednima ukidanje drugog stupa je po mišljenju burze vrlo loše. Druga je mogućnost da se novac građana koji leži mirovinski­m fondovima investira, kao što smo vidjeli u primjerima Podravke, HPBa ili Luke Rijeka. Ono što je za Burzu vrlo bitno istaknuti jest da mirovinski fondovi u kompaniju ne donose samo novac, već i aktivno upravljanj­e u kompanijam­a u kojima imaju značajnije udjele. Tu bih istaknula Podravku koja je danas drugačija kompanija nego što je bila prije pet godina, a što svakako u dobroj mjeri možemo pripisati sudjelovan­jem institucio­nalnih investitor­a u upravljanj­u”, smatra Gažić.

 ?? PATRIK MAČEK/PIXSELL ?? Premijer Tihomir Orešković i predsjedni­k Erste mirovinsko­g fonda Petar Vlaić
PATRIK MAČEK/PIXSELL Premijer Tihomir Orešković i predsjedni­k Erste mirovinsko­g fonda Petar Vlaić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia