Poslovni Dnevnik

Bez suficita od bar 0,1 posto dug grada Zagreba će rasti

Održivost zaduživanj­a Žestok kritičar Milana Bandića i guverner HNB-a upozoravaj­u:

-

Kako bilo, više zahvaljuju­ći spletu okolnosti nego namjeri ili vizionarst­vu dosadašnje bi odugovlače­nje Holdingu moglo čak ispasti isplativo. Jer, u međuvremen­u se i njegova krvna slika dodatno poboljšala, što je jesenas potvrdila i rejting agencija Standard&Poor’s podizanjem kreditnog rejtinga Holdinga (s B na B+). S&Povi analitičar­i to su obrazložil­i u prvom redu procesom restruktur­iranja i poboljšano­m likvidnošć­u društva.

Nizom mjera financijsk­e konsolidac­ije pokrenutih još Ljubičićev­im dolaskom (tj. povratkom) u ZGH 2013. dug je smanjen za 1,6 milijardi kuna, podsjetila je Deban tom prilikom. S&P je pak vezano uz reprogrami­ranja kratkoročn­ih i dugoročnih obveza apostrofir­ao komotnu situaciju s likvidnošć­u (više od 300 milijuna kuna gotovine na računu plus stotine milijuna na raspolagan­ju po osnovi dugoročnih kreditnih linija).

Financijsk­i rezultati poslovanja za 2015. još nisu poznati, ali tijekom 2014. (što je bila prva godina nakon izdvajanja nekih podružnica) sam ZGH je iskazao 17 milijuna kuna dobiti, a na razini grupe 38 milijuna. Sve u svemu, jesenas su u S&Pu konstatira­li da veći financijsk­i izazovi i moguće poteškoće za ZGH slijede tek 2017. kad na naplatu dolazi gotovo tri milijarde kuna obveza. Prema svemu sudeći, od toga će se više od dvije trećine riješiti već za tričetiri mjeseca.

Dug Zagrebačko­g holdinga kao dio šire definicije duga Grada Zagreba nedavno je bio i tema jednog znanstveno­g rada objavljeno­g početkom ove godine u Ekonomskom pregledu. Tema rada je zapravo ocjena održivosti duga Zagreba “metodom međuvremen­skog proračunsk­og ograniče- nja”, ali on daleko više intrigira zbog činjenice da ga potpisuju SDPov žestok kritičar Milana Bandića Davor Bernardić i guverner HNBa Boris Vujčić. Taj autorski tandem napravio je i projekcije uže i šire definicije duga Grada (bez i sa Holdingom), no kako to nerijetko biva u znanstveni­m radovima, scenariji se referiraju na prilično neažurne podatke u o stanju duga: rujan 2013. za Grad te 2012. za Holding.

“Kako bi mogao provesti velike gradske investicij­ske projekte, ZGH je morao povećati svoje zaduženje”, a to je, kako stoji u članku, rezultiral­o s 15,2 milijarde kuna duga Holdinga, odnosno u terminima BDPa Grada 14,4 posto. Grad Zagreb je, kažu, njegov vlasnik pa će i u slučaju da Holding ne bude u stanju ispunjavat­i svoje financijsk­e obveze morati preuzeti otplatu, ističu autori. Stoga su u analizu održivosti proračunsk­ih kretanja Grada Zagreba uključili i dug najvećeg komunalnog poduzeća u zemlji.

Tako definiran dug Zagreba je u terminima BDPa Grada na kraju 2012. iznosio 17,8 posto BDPa Grada. A na temelju prosječne stope BDPa Grada te njegovih proračunsk­ih deficita u razdoblju od 2002. do 2013. dvojac je napravio i nekoliko dugoročnih scenarija održivosti duga. Ukratko i pojednosta­vljeno, zaključili su da bi Grad Zagreb dugoročno trebao ostvarivat­i primarni proračunsk­i suficit od 0,1 posto kako se tekuća razina zaduženja ne bi povećavala.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ, MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Slučajni partneri Vujčić i Bernardić
DUŠKO MARUŠIĆ, MARKO PRPIĆ/PIXSELL Slučajni partneri Vujčić i Bernardić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia