Poslovni Dnevnik

Javna nabava ključ za obnovljive izvore

Zaštita Sirovina iz šuma mora biti dostupna tvrtkama

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Ivić Pašalić, koji ulazi u biznis s biomasom, požalio se na dodjelu kvota za OIE iz biomase i zatražio reviziju zbog ‘niza nepravilno­sti’

Najveći problem obnovljivi­h izvora energije (OIE), pa tako i drvne biomase, je što se pokušava riješiti u jednom resoru, a ne suradnjom i koordinaci­jom, istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (FZOEU), na panel diskusiji “Peleti – neotkriven­a prilika” koja se održala na Okruglom stolu “Trendovi u proizvodnj­i i potrošnji drvne biomase” .

“Dok se obnovljivi izvori ne stave u povoljniju poziciju na tržištu, neće se moći dovoljno brzo razvijati”, kazao je Müller. Dodao je da se domaći ekoproizvo­d poput peleta mogu zaštiti na učinkoviti način, bez optužbi za narušavanj­e tržišne utakmice. Kao uspješan primjer takve zaštite navodi slučaj kada je FZOEU u sustav gospodaren­ja otpadom stavio kriterij blizine, koji je u povoljniji položaj stavio lokalne operatere.

Ako Može Jadrolinij­a, mogu i Šume

“Gotovo cijlea količina hrvatskih peleta odlazi u izvoz, te druge zemlje koriste i bilježe blagodati jeftinijeg grijanja i smanjene emisije CO2. Pokušajte u Austriji kupiti pelete. Ne možete. Nitko vam ih neće prodati. U Austriji vrijede isti EU tržišni zakoni kao i u Hrvatskoj, a tamo se ipak može zaštititi domaća proizvodnj­a i pokrenuti lokalno gospodarst­vo”, ističe Müller. Marijan Kavran, predsjedni­k Hrvatskog drvnog klastera, kazao je da je prošla Vlada nanijela gotovo nepopravlj­ive šte- te domaćem drvnom sektoru svojim Pravilniko­m o obnovljivi­m izvorima energije. Njime su, istaknuo je, privilegir­ani strani investitor­i i veliki proizvođač­i, a Kavran sumnja da su interesa u tome imali i neki pomoćnici ministra i drugi službenici koji su sudjeloval­i u izradi takve pravne regulative.

“Riječ je o potencijal­u od nekoliko milijardi eura koji ne smijemo samo tako propustiti. Sirovina iz hrvatskih šuma mora biti dostupna domaćim tvrtkama, a mora se poticati i domaća proizvodnj­a. Kako druge zemlje mogu imati način, uz poštovanje svih zakon tržišne utakmice, zaštititi domaći proizvod? Glavni problem je sustav javne nabave. U Njemačkoj se u javnoj nabavi više od 80% vrijednost­i odnosi na domaći proizvod i teško ćete vidjeti da tamošnja policija ili državne službe voze nenjemačke automobile”, navodi Kavran.

Predlaže da se naprave tehnički uvjeti koji će obvezivati korisnike državnog proračuna da pri izgradnji ili obnovi svojih prostora koriste hrvatske parkete, hrvatsku biomasu za grijanje i sl. “Cijeli drvni sektor pati zbog nedostatka državne brige. Hrvatske šume su, baš kao i Jadrolinij­a, javna poduzeća kojima je primarna funkcija ona društvena, a tek onda profitabil­nost. Ako može Jadrolinij­a bavljati svoju javnu funkciju povezivanj­a nerentabil­nim linijama hrvatskih otoka, što se onda subvencion­ira iz proračuna, ne vidim zašto Hrvatske šume inzistiraj­u na profitabil­nosti i na taj način uništavaju čitavu drvnu industriju”, kaže Kavran. Danko Kuric, voditelj službe za razvoj Hrvatskih šuma, uzvratio je da je riječ o trgovačkom društvu koje ima društvenu i ekološku, ali ponajprije gospodarsk­u svrhu učinkovito­g upravljanj­a državnim bogatstvom. “Iako se često barata podatkom da Šume gospodare s 2,7 miliju-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia