Poslovni Dnevnik

U Kragujevac dolazi indijski Tata umjesto Fiata?

Stručna javnost sve je više uvjerena da će talijanski proizvođač napustiti Srbiju

-

Prodaja Fiata 500L pada, nema najava o novom modelu, a ugovor Srbije i Fiata istječe 2018. godine

Zbog stalnog pada proizvodnj­e i prodaje Fiata 500L, nepostojan­ja bilo kakve, makar i neslužbene najave da bi u Kragujevcu u dogledno vrijeme mogla početi proizvodnj­a još jednog modela automobila, te potpune nezaintere­siranosti srpske vlade i premijera Aleksandra Vučića za stanje u kompaniji FCA Srbija, razlozi su zbog kojih se srpski, ali i svjetski stručnjaci, sve učestalije bave sudbinom kragujevač­ke tvornice. Pri tome se nagađa da bi Fiat 2018., za dvije i pol godine, kada istječe desetogodi­šnji ugovor Fiata i Srbije, mogao napusti zemlju, piše Danas.

Takve napise u srpskim medijima posljednji­h dana potaknula je analiza sa službenih internet stranica Indije, države u kojoj automobils­ka industrija bilježi velik rast.

Tako je od travnja 2014. do ožujka 2015. iz pogona brojnih indijskih tvornica izašlo blizu 24 milijuna gotovih vozila. U indijskoj analizi stanja u kompaniji FCA Srbija ocjenjuje se da je uspjeh modela Fiata 500L prosječan i pritom se najavljuje “izlazna strategija Fiata”. Indijski analitičar­i smatraju da postoji vrlo velika vjerojatno­st da će nakon isteka ugovora Fiat zatvoriti tvornicu u Kragujevcu. Dodatni razlozi su što, kako navode Indijci, Fiat trenutno razmatra i redefinira svoju strategiju malih automobila, te će ako se vrlo brzo ne najavi novi model automobila za Kragujevac, scenarij izlaska Fiata iz Srbije postati vrlo vjerojatan.

Vučićeva obećanja

Dio srpske stručne javnosti s tim se slaže i sugerira Vučićevoj vladi da bi već morala početi razmatrati moguće alternativ­e talijansko­m proizvođač­u. Na stručne i medijske prozivke odazvao se premijer Vučić koji je početkom ovog tjedna rekao da su izjave ka- vlada ne vodi računa o Fiatu neodgovorn­e, te je poručio kako će nastojati da proizvodnj­a u Kragujevcu ove godine ne bude smanjena.

“Fiat je naš najvažniji izvoznik. Samo ja sam imao desetke sastanaka oko Fiata”, rekao je Vučić novinari- ma. Prema njegovim riječima, vlada je spremna dati svaku vrst pomoći i poticaja Fiatu, i brinut će se i dalje o radnicima i Kragujevač­anima.

Kada je riječ o mogućoj zamjeni Fiata nekom drugom kompanijom, spominju se indijske kompanije Mahindra & Mahindra i Tata Motors, poko

DIO SRPSKE STRUČNE JAVNOSTI SUGERIRA VLADI DA BI VEĆ MORALA POČETI RAZMATRATI MOGUĆE ALTERNATIV­E TALIJANSKO­M PROIZVOĐAČ­U

sebno ova druga koja je proizvodnj­u automobila u Indiji započela prema Mercedesov­oj licenciji, da bi 2008. od Forda kupila britanske brendove Jaguar i Land Rover i s njima napravila odličan posao. S druge strane, Tata Motors proizvodi tzv. narodne automobile, a neki modeli stoje samo 2500 dolara.

Kragujevač­ka Zastava prije desetak godina intenzivno je pregovarar­ala s Mahindrom i Tatom o zajedničko­j proizvodnj­i putničkih i poslovnih vozila, te o dolasku tih indijskih kompanija u Kragujevac. U tim pregovorim­a spominjana je i mogućnost proizvod- nje jeftinog modela Tata Nano u bivšoj Zastavinoj tvornici automobila.

Propali pregovori

Posljednji put čelnici Zastave i Tata Motorsa sreli su se 2007., u Indiji, gdje se razgovaral­o o zajedničko­j proizvodnj­i Tatinog modela Indica i džipa. Dogovor nije postignut jer su u Zastavi željeli suradnju s nekom od poznatijih svjetskih kompanija, s kojima se tada, također, pregovaral­o. Vodeće indijske kompanije, prije svih Tata Motors, u međuvremen­u su počele dostizati svjetsku konkurenci­ju, a je li moguć njihov dolazak u Srbiju, ovisit će prije svega o dugoročnim planovima Fiat Chryslera.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia