Poslovni Dnevnik

UDJEL U AIRBERLINU ZADAJE ETIHADU SVE VIŠE GLAVOBOLJE

Njemačka vlada osporava pravo arapskoj kompaniji na dijeljenje letova

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ograničenj­e dijeljenja letova snažno bi se odrazilo na Etihadovo poslovanje jer 92 posto njegovih letova odvija se na tom principu

Poslovna strategija zrakoplovn­e kompanije Etihad iz Abu Dhabija na staklenim je nogama zbog spora s njemačkom vladom oko dijeljenja letova s kompanijom Airberlin. Etihad se - za razliku od Emiratesa i Qatar Airwaysa koji su nudili niže cijene odlučio za drugačiju strategiju kojom je postao značajan igrač na tržištu. Ta je kompanija stjecala udjele u europskim kompanijam­a, poput talijanske Alitalie, srpske Air Serbie ili njemačkog Airberlina gdje su 2011. kupili 29 posto dionica.

Ključno za poslovanje

To je bila prva Etihadova akvizicija koja mu je donijela značajno i povoljno proširenje europske mreže kroz dijeljenje letova (Codesharin­g). Inače, dijeljenje letova ključno je za Etihadovo poslovanje čak 92 posto njegovih letova odvija se na tom principu dok je kod Emiratesa taj udjel 74 posto, a kod Qatara 65 posto. Među- tim, Airberlin zadaje Etihadu posljednji­h mjeseci sve više glavobolje.

Naime, njemačko ministarst­vo prometa iako je inicijalno dalo zeleno svjetlo za dijeljenje letova između Etihada i Airberlina krajem prošle godine odlučilo je kako arapska kompanija na to nema pravo sukladno postojećim bilateraln­im sporazumim­a o zračnom prometu između Njemačke i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata (UAE).

Uvažena žalba

Etihad se žalio, a nedavno mu je sud uvažio žalbu omogućivši zajedničku prodaju karata s Airberlino­m na 26 od 31 sporne linije do 26. ožujka.

Međutim, poznavatel­ji tamošnjeg tržišta ocjenjuju za The Financial Times kako to nije kraj spora s njemačkom vladom. Glasnogovo­rnik ministarst­va prometa izjavio je kako će ta institucij­a proučiti pravne temelje na kojima je sud uvažio žalbu Etihada, te “potom odlučiti o daljnjim koracima”.

“U principu, njemačka vlada je otvorena za razgovore s UAE kako bi se pronašlo rješenje za pitanja iz regulative zračnog prometa”, dodao je glasnogovo­rnik. Etihadov izvršni direktor James Hogan više se puta nije libio javno izjaviti kako se kompanija kojoj je na čelu suočava s problemima jer njemačka vlada želi zaštiti tržišni položaj Lufthanse.

Podsjetimo, tenzije između europskih i američkih kompanija s jedne strane i arapskih s druge traju već neko vrijeme zbog optužbi da Etihad, Emirates i Qatar dobivaju obilne državne subvencije.

 ??  ?? Kupnja udjela u njemačkoj kompaniji omogućila je značajno proširenje europske mreže letova
Kupnja udjela u njemačkoj kompaniji omogućila je značajno proširenje europske mreže letova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia