Poslovni Dnevnik

Đukanoviću ne daju da gradi malu HE

Kolašin Odbijen zahtjev tvrtke BB Hidro za izdavanjem urbanistič­ko-tehničkih uvjeta za HE

-

Crnogorsko Ministarst­vo održivog razvoja i turizma odbilo je zahtjev tvrtke BB Hidro, čiji je suvlasnik premijerov sin Blažo Đukanović, za izdavanje urbanistič­kotehnički­h uvjeta za izgradnju male hidroelekt­rane Slatina u općini Kolašin. Kako se navodi u rješenju, razlog odbijanju je što za vodotok Slatina nije urađeno hidrološko istraživan­je.

Đukanoviće­voj tvrtki BB Hidro ovo je drugi put da šalje zahtjev za izdavanje urbanistič­kotehnički­h uvjeta za gradnju male hidroelekt­rane Slatina. Prvi put zahtjev su slali u svibnju prošle godine. Zahtjeve u ime tvrtke BB Hidro dosad je slao Ivan Burzanović, koji ima 50 posto udjela u kompaniji, dok je zahtjev u veljači poslao Slaven Burzanović, ovlašteni zastupnik tvrtke.

BB Hidro je samo jedna od kompanija bliskih vladajućem DPSu i vrhu vlasti koja se bavi proizvodnj­om struje iz malih hidroelekt­rana. Tu je Hidroenerg­ija Montenegro, čiji su vlasnici Oleg Obradović, Ranko Ubović i Aleksandar MijajloBla­ži vić, i Synergy, u kojoj udio ima premijerov kum Vuk Rajković. Te dvije tvrtke već proizvode obnovljivu energiju iz šest malih hodroelekt­rana. Proizvodnj­a električne energije iz malih hidroelekt­rana je unosan posao jer struju otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i zatim je prodaje Elektropri­vredi CG. EPCG je obvezna kupiti “zelenu” energiju, a sve plaćaju građani preko računa za struju. Od 2014. kućanstva plaćaju poticaj proizvodnj­i iz obnovljivi­h izvora energije. Ta je naknada iznosila tri centa na prosječnom računu, da bi ove godine dosegnula 21 cent. Ona će se povećavati s novim objektima za proizvodnj­u “zelene” energije.

 ?? PD ?? Blažo Đukanović, sin crnogorsko­g premijera Mila Đukanovića, suvlasnik je tvrtke BB Hidro
PD Blažo Đukanović, sin crnogorsko­g premijera Mila Đukanovića, suvlasnik je tvrtke BB Hidro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia