Poslovni Dnevnik

Vodafone pred ovrhom zbog duga

Indijska vlada tvrdi da će prisilno naplatiti 2,1 milijardu dolara

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Indijska vlada prijeti Vodafonu, najvećem europskom mobilnom operateru, oduzimanje­m imovine ukoliko kompanija ne podmiri porezni dug od 2,1 milijarde dolara proistekao iz njihova preuzimanj­a indijskog mobilnog operatera i članice grupe Hutchison Whampoa još 2007. godine. The Financial Times prenosi da su izvori upoznati sa slučajem potvrdili da je vlada poslala Vodafoneu podsjetnik na nepodmiren­a dugovanja. Vodafoneov glasnogovo­rnik Ben Padovan za sada odbija komentirat­i postojanje takvog pisma, prenosi Bloomberg.

Vodafone ističe da porez nije dužan platiti jer je sporni dogovor o preuzimanj­u 67-postotnog udjela, vrijednog više od 11 milijardi dolara, potpisan izvan Indije. Međutim, indijski poreznici smatraju da imaju pravo obračunati porez jer kupnja uključuje imovinu na indijskom tlu. Ostaje nejasno i koje će se sljedeće korake vlada poduzeti ukoliko Vodafone odbije platiti zaostatke, ali ima i onih koji vjeruju u snagu poreznih organa.

“Porezna ima dosta ovlasti i oni zaista mogu oduzeti imovinu te nametnuti kazne dužnicima”, tvrdi Shardul J. Thacker, partner u odvjetničk­oj tvrtki Mulla & Mulla. Iako se Narendra Modi, indijski premijer, nedavno obvezao da će porezni sustav učiniti transparen­tnim, stabilnim i predvidlji­vim, kritičari tvrde da nije previše učinio za rješavanja ovog i sličnih poreznih slučajeva.

 ??  ?? Vodafone ističe da nije dužan
Vodafone ističe da nije dužan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia