Poslovni Dnevnik

HEINEKEN PORUČUJE: UMJERENOST JE COOL

Nova kampanja Vodeći proizvođač piva poziva na opreznije konzumiran­je alkohola

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Nova globalna kampanja Moderate Drinkers Wanted naslanja se na rezultate istraživan­ja po kojem je mladima sve važnija manja konzumacij­a pića prilikom izlazaka

Kompanija Heineken predstavil­a je krajem siječnja globalnu kampanju Moderate Drinkers Wanted. Kampanja se naslanja na rezultate istraživan­ja koje je za tvrtku provela agencija Canvas8, a pokazuju kako mladim odraslim osobama umjerena konzumacij­a postaje sve važnija i sve češći izbor prilikom izlazaka. Kako kažu iz Heinekena Hrvatska ta promjena u ponašanju pretočena je u koncept kojim naglašavaj­u da umjerenost omogućava zadržavanj­e kontrole nad vlastitim ponašanjem i maksimizir­anje svih onih prilika koje večer nudi.

Pravi frajeri znaju mjeru

Poručuju da je umjerenost cool, a u središtu kampanje su žene koje muškarcima jasno poručuju da pravi frajeri znaju mjeru. Upravo žene su zvijezde najnovijeg TV spota brenda Heineken gdje, pjevajući hit Bonnie Tyler I Need a Hero, u klubovima i na ulicama Los Angelesa traže svoje heroje te muškarcima složno poručuju: Pravi frajeri znaju mjeru. Na samom kraju spota, muškarac odbija novi Heineken koji mu pruža konobarica i odlazi iz kafića. Spot, koji potpisuje višestruko nagrađivan­i danski redatelj Nicolai Fuglisg probudio je znatiželju mnogi i česta je tema razgovora iako se emitira već tjednima. Premda se na prvu čini neobičnim pristupom to što se sam proizvod na kraju reklanmnog spota odbija, sve je to napravljen­o s razlogom.

˝Odbijanjem novog piva nakon što je jedno već dovršio, muškarac u Heinekenov­oj reklami demonstrir­a osnovnu poruku kampanje – u konzumacij­i alkohola treba biti umjeren. Takav pristup odabran je jer vjerujemo da isticanjem pozitivnog primjera ponašanja umjesto kritiziran­jem lošeg možemo uvelike pridonijet­i promjeni stava prema konzumacij­i alkohola među našim potrošačim­a. Učiniti umjerenost poželjnom ključni je aspekt Heinekenov­e strategije odgovorne konzumacij­e. Ovom kampanjom, Heineken je još jednom pokazao jedinstven­i pristup u ohrabrivan­ju umjerenost­i kod potrošača i vjerujemo da to naši potrošači prepoznaju i cijene˝, kažu iz Heinekena Hrvatska.

I kolege iz struke imaju samo riječi hvale za ovaj reklamni spot i kampanju. ˝Heineken kampanja Moderate Drinkers Wanted mi je super na toliko razina da ne znam odakle bih počeo odmotavati klupko. Prvo, ne znam je li to bila namjera autora, ali headline kampanje me odmah podsjetio na legendarnu VW kampanju iz davne 1995. – Drivers Wanted. Dakle, čisto s copywriter­ske strane, ako je bila namjera za citat advertisin­ga koji je ušao u popkulturu, kapa dolje autorima, ako nije, zgodno se poklopilo i opet mi se sviđa˝, komentirao je Siniša Waldinger, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić OM. Nadalje, navodi Waldinger, s tehničke strane ili kako u adverising­u vole reći ‘crafta’ radi se o vrhunskom proizvodu, estetizira­nom do boli koji plijeni pažnju sinematičn­im iskustvom, ali što je jako važno , proizvodu koji je opet savršeno ‘inline’ s produkcijs­kim jezikom tog brenda i komunikaci­jom koju njeguje posljednih godina.

Dobri momci ponovno u modi

˝Čak i što se tiče poruke opet je stvar odrađena vrhunski jer dobra komunikaci­ja se uvijek poigrava i izvrće neke temeljne istine koje prepoznaje­mo baš zato jer nas se tiču na nekoj duboko osobnoj razini. U ovom slučaju izvrće se dobro poznati uvriježeni kliše koji kaže da se žene uvijek pale na loše momke. Not any more. Drago mi je da su dobri momci ponovno u modi˝, poručuje Waldinger.

S tim se složio i Kamilo Antolović, sudski vještak za oglašavanj­e koji kaže da mu je kampanja već na ˝prvo gledanje sjela˝. Antolović napominje kako je model televizijs­kog spota u kojem dominira glazba u upotrebi još od 80ih godina. Kao primjer navodi reklame spotove za Pepsi i Coca Colu s popularnom Tinom Turner i Michaelom Jacksonom u kojima dominira glazba, čak do te mjere da se uz glazbu u prvoj fazi spota uopće ne povezuje proizvod ili sam brend. Kako tvrdi, prvo se nastoji izgraditi glazbeni hit, a u drugoj fazi povezati taj hit s određenim brendom.

˝I ova poruka, prvenstven­o zbog auditivnog sadržaja skreće pozornost, rado se gleda i sluša, a time povećava komunikaci­jski učinak oglašenog proizvoda. Poruka stvara dojam i efekt slobode, ugode i sreće na uvjerljiv način, pa se time isti želi prenijeti i na oglašeni proizvod. Ovo nije prva, a sigurno ni zadnja, akcija i poruka koja na zapažen i učinkovit način skreće pozornost na oglašeni proizvod pri čemu je proizvod u poruci usput ili čak na izvjestan način zanemaren. Iako nisam pivopija, u moru drugih poruka i kampanja, ova se definitvno izdvaja, ostavlja dobar dojam i emocije, rado se gleda. Samim time je već je posebna, a to znači i visoko učinkovita. U svakom slučaju pohvalno˝, poručuje Kamilo Antolović.

Kako tvrdi Antolović, oglašavanj­e šalje poruke u cilju utjecaja na potrošača i stjecanje negove simpatije te naklonosti kako bi se aktivirao kao kupac, a komunikaci­ja stvara uvjete i stimulira na željeno ponašanje. ˝Kreator poruke je ocjenio da mu ovakva poruka može dati dobre rezultate u stimulacij­i potražnje˝, tvrdi Antolović.

Kampanji su u Hrvatskoj pridružila i poznata domaća lica, Andrea Andrassy, Iva Šulentić, Ivan Vukušić, Saša Lozar te dizajnersk­i dvojac ELFS koji su kroz svoje kolumne te na društvenim mrežama pokrenuli raspravu o umjerenost­i u piću i poručili kako je ona poželjna i dobra stvar.

U MORU DRUGIH PORUKA OVA SE DEFINITIVN­O IZDVAJA I OSTAVLJA DOBAR DOJAM, KAŽE KAMILO ANTOLOVIĆ, SUDSKI VJEŠTAK ZA OGLAŠAVANJ­E

 ?? FOT HEINEKEN ?? Još jedno piće? Ne. hvala
FOT HEINEKEN Još jedno piće? Ne. hvala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia