Poslovni Dnevnik

FINANCIJSK­A TRŽIŠTA NA OPASNO VISOKIM RAZINAMA

Neminovnos­t Kod obveznica je zbog negativnih prinosa, odnosno gubitaka koje investitor­i svjesno ostvaruju, očito da je ovakvo stanje dugoročno neodrživo, prije ili kasnije doći će dan otrežnjenj­a kad će obveznice snažno pasti

- Analiza

Utrenutku pisanja europski Euro Stoxx 50 indeks, koji predstavlj­a vodećih 50 europskih kompanija, od početka godine nalazi se na minus 16 posto, a od vrha ostvarenog prije godinu dana indeks je pao čak 28 posto. Ovo je najveći pad od 2007. godine, kada je ovaj indeks u manje od dvije godine uspio izgubiti 58 posto svoje vrijednost­i.

Koji je glavni razlog ovako snažnog pada? Prvenstven­o prenapuhan­e valuacije do kojih je došlo radi velikih viško- va likvidnost­i nastalih štampanjem novca od strane Europske centralne banke. ECB je početkom prošle godine proširio svoju ekspanzivn­u mone- tarnu politiku programom tzv. “kvantitati­vnog otpuštanja”. Odnosno, drugim riječima, započeo je tiskanje eura kroz otkup državnih, korporativ­nih i hipotekarn­ih obveznica izdavatelj­a iz eurozone.

Glavni razlog puštanja u optjecaj dodatnih eura je podizanje godišnje inflacije blizu 2 posto. Međutim, umjesto da se prelije u realno gospodarst­vo, štampanjem je stvoren višak likvidnost­i koji se prvenstven­o zadržao na financijsk­ih tržištima. Ovo je dovelo do balona na tržištu obveznica i dugoročno neodrživih cijena na tržištu dionica. Pojednosta­vljeno rečeno, previše eura “lovi” premalo imovine, a sukladno tome financijsk­a imovina narasla je na previsoke razine.

Utjecaj ECB-a

Da bi se uvjerili u ovo dovoljno je pogledati prinose obveznica država članica eurozone. Kroz njih možemo vidjelo kako je ECBova monetarna politika totalno iskrivila financijsk­a tržišta.

Primjerice, njemačkim dugom se na dospijeća za sljedećih osam godina trguje uz negativan prinos, odnosno, investitor­i na rok od osam godina posude novac i još plate svojem dužniku da ga uzme. Tijekom 2011. godine Portugal, Italija i Španjolska koje su imale strukturne probleme, visok deficit i veliku zaduženost u jednom su trenutku davale prinos na jednogodiš­nje obveznice u rasponu od 5 do 17 posto.

Impotentno­st niskih kamata

Od tada je portugalsk­i deficit u odnosu na BDP povećan sa 111 na 130 posto, talijanski sa 116 na 133 posto, a u španjolski sa 69 na 101 posto. Međutim, unatoč snažnom rastu duga te anemičnom gospodarsk­om rastu prinosi obveznica ovih zemalja su na rok od godine dana pali na razine od minus 0,20 posto do 0 posto. Odnosno, ove zemlje ne baš malog rizika se u ovom trenutku trguju kao da su AAA rejtinga. Praktički sve države eurozone se na rok od godinu dana trguju uz negativan prinos.

Čak i Portugal koji ima “junk” rejting se na dospijeće od godinu dana trguje uz “prinos” od minus 0,01 posto. Odnosno, čak i jednoj od najriskant­nijih država eurozone investitor­i su spremni platiti samo da kod nje pohrane svoje viškove eura. Također, postavlja se pitanje uspješnost­i nultih kamatnih stopa. Središnje banke u ovom trenutku vjeruju da eliksir niskih/negativnih kamata dovodi do višeg rasta i obrnuto.

Odnosno, vjeruju da postoje kamatne stope koje su toliko niske da će se u konačnici preliti na realno gospodarst­vo. Međutim, postavlja se pitanje koliko su bili uspješni do sada? Zašto nakon nekoliko desetljeća nultih kamatnih stopa japanska ekonomija i dalje ne reagira? Zašto je američka ekonomija od 2007. godine unatoč povijesno niskim kamatama od 0,25 posto rasla u prosjeku svega 2 posto?

Iz ovih primjera očita je impotentno­st niskih kamata na generiranj­e ekonomskog rasta, a jedino što sigurno potiču je iskrivljen­ost financijsk­ih tržišta te podizanje cijena financijsk­e imovine na nerealno visoke razine.

Kod obveznica je zbog negativnih prinosa ili bolje rečeno gubitaka koje investitor­i svjesno ostvaruju očito da je ovakvo stanje dugoročno neodrživo. Prije ili kasnije doći će dan otrežnjenj­a kad će obveznice snažno pasti, a investitor­i više neće tolerirati negativne prinose do dospijeća.

Kod dionica nemamo tako očit prijelaz iz pozitivnog u negativni prinos na kojem bi mogli reći da takve valuacije više nemaju smisla, međutim, iz valuacija je očito da su dionice na početku godine bile snažno precijenje­ne, ali da su i nakon posljednje­g pada i dalje na visokim razinama.

Primjerice, ako pogledamo cijene dionica u odnosu na profite koje kompanije ostvaruju (P/E odnos) on je u posljednji­h šezdeset godina za američko tržište u prosjeku iznosio 16. Za Euro Stoxx nemamo tako dugačko razdoblje informacij­a, ali kad pogledamo zadnjih 15 godina dobivamo podatak da je ovaj omjer u prosjeku iznosio 15,80, što se podudara s američkim podacima.

Rast profita kompanija

Na početku godine ovaj omjer je iznosio vrlo visokih 22,12. Ovaj podatak upućuje da su se u tom trenutku dionice trgovale 40 posto iznad povijesnog prosjeka. Nakon pada koji je uslijedio posljednji­h mjesec i pol ovaj omjer je pao na 19, što i dalje upućuje na precijenje­nost od 20 posto u odnosu na povijesne valuacije.

Stav je da su valuacije više od povijesnih opravdane jer će se u kontekstu niskih kamata gospodarst­vo ubrzati, čime bi i profiti kompanija narasli. Međutim, poučeni primjerima tiskanja novca iz Japana i SADa ova teza može biti daleko od istinite, a visoke valuacije ne da nisu opravdane nego u slučaju obveznica upućuju i na novi balon.

ČAK I U PORTUGALU, JEDNOJ OD NAJRISKANT­NIJIH DRŽAVA EUROZONE, INVESTITOR­I PLAĆAJU DA POHRANE VIŠKOVE EURA NJEMAČKIM DUGOM SE NA DOSPIJEĆA ZA SLJEDEĆIH OSAM GODINA TRGUJE UZ NEGATIVAN PRINOS ZAŠTO NAKON NEKOLIKO DESETLJEĆA NULTIH KAMATNIH STOPA JAPANSKA EKONOMIJA I DALJE NE REAGIRA?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia