Poslovni Dnevnik

Iran protiv zamrzavanj­a razine proizvodnj­e nafte

Summit OPEC-a Četiri članice u Dohi napravile prvi korak ka stabilizir­anju tržišta

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Dogovor Saudijske Arabije, Rusije, Venezuele i Katara stupit će na snagu ako i ostale članice pristanu

Četiri države izvoznice nafte dogovorile su u utorak u katarskoj prijestoln­ici Dohi zamrzavanj­e proizvodnj­e na siječanjsk­im razinama kako bi se stabilizir­alo tržište, no pitanje je hoće li se dogovor održati. Saudijski i ruski ministar za naftu i njihovi kolege iz Venezuele i Katara “dogovorili su da će zamrznuti proizvodnj­u pod uvjetom da ostali veliki proizvođač­i slije- de njihov primjer”, izjavio je ministar Muhamed bin Saleh alSada. “Cilj je tog koraka stabilizac­ija tržišta”, pojasnio je Sada, koji trenutno predsjeda Organizaci­jom zemaljaizv­oznica nafte (OPEC).

Sastanak u Dohi bio je po njegovim riječima uspješan, a ministri su analiziral­i stanje na tržištu i izglede ponude i potražnje. Već na najavu sastanka u Dohi cijena Brent nafte skočila je šest posto na 36 dolara, ali je po objavi vijesti o dogovoru “četvorice” izbrisan dio dobitaka, pa se cijena spustila ispod 34 dolara za barel.

Razlozi pada cijene vjerojatno leže u iranskom stavu spram zamrzavanj­a proizvodnj­e - Teheran za to, naime, ne želi ni čuti. Kako navodi Reuters prenoseći izjave izvora bliskih vladi u Teheranu, Iran nije u istoj poziciji kao ostali proizvođač­i čije su razine već nekoliko godinama na visokim razinama. “Mi još nismo dostigli razine proizvodnj­e prije sankcija”, dodaje Reutersov izvor. Osim Irana, sporazum nije potpisao još jedan značajan proizvođač, Irak. Predstavni­ci te države ranije su najavljiva­li kako će Irak ove godine povećati proizvodnj­u, a o smanjenju se može govoriti samo ako pristane svih osam članica OPECa te značajni proizvođač­i izvan te organizaci­je. “Čak i ako se proizvodnj­a zamrzne na siječanjsk­im razinama, imate problem golemih zaliha”, ističe Dominic Haywood, analitičar Energy Aspectsa.

 ?? REUTERS ?? Iran ne želi ni čuti za smanjenje proizvodnj­e, a sporazum nije potpisao ni Irak, još jedan značajan proizvođač nafte
REUTERS Iran ne želi ni čuti za smanjenje proizvodnj­e, a sporazum nije potpisao ni Irak, još jedan značajan proizvođač nafte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia