Poslovni Dnevnik

RASTE VEĆ 29. MJESEC,

PRODAJA AUTOMOBILA

- VW I DALJE U PADU

Dok prodaja automobila u Europi uporno raste, Volkswagen bilježi pad prodaje već peti uzastopni mjesec što analitičar­i pripisuju skandalu s emisijama ispušnih plinova. Prema podacima Udruge europskih proizvođač­a automobila (ACEA) objavljeni­ma u utorak, u siječnju je u Europi prodano 1,09 milijuna automobila što je 6,3 posto više na godišnjoj razini. Ujedno je u siječnju zabilježen već 29. uzastopni mjesec rasta prodaje automobila.

Među proizvođač­ima najsnažnij­i skok prodaje ostvario je Fiat Chrysler s rastom od 15 posto, a slijedi ga Opel i Ford koji su ostvarili 12, odnosno 11 posto rasta. Zanimljivo je kako se Fiat Chrysler sve više uspinje na njemačkom tržištu, čemu je doprinijel­a i činjenica da tamošnji dileri talijansko­g brenda nude u prosjeku 14 posto popusta.

Za politiku diskonta odlučio se i Ford koji je nudio 13,7 posto popusta. S druge strane vodeči Volkswagen i dalje osjeća posljedice skandala.

Ukupna prodaja brendova VW grupe ( Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Škoda) držala je u siječnju 24,3 posto europske prodaje, nasuprot 25,6 posto godinu ranije. Gledano po brendovima, prodaja Volkswagen­a pala je četiri posto, dok Audi bilježi skok od 14 posto, a Škoda od šest posto.

Prodaja Seata na matičnom španjolsko­m tržištu srušila se za 17 posto.

 ?? REUTERS ?? Usponu Fiata pomaže i politika diskonta
REUTERS Usponu Fiata pomaže i politika diskonta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia