Poslovni Dnevnik

Medicinski startup pokrenuo kampanju za liječenje tinitusa

Neugodan šum Mobilna aplikacija TinnitusOF­F cilja na tri do pet posto populacije

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Startup Core Interfarce predstavio svoj prvi proizvod koji liječi problem s kojim se barem jednom u životu susrelo više od milijun Hrvata

Nepuna tri sata otkako je pokrenuo kampanju za liječenje tinitusa pomoću vlastite mobilne aplikacije TinnitusOF­F, zagrebački medicinski startup Core Interface, zabilježio je 221 aktivnog korisnika. Prva je to domaća visokotehn­ološka kampanja za rješavanje nekog medicinsko­g problema.

Tinitus je neugodno šumljenje u uhu. Kratkotraj­no, nakon bučnog koncerta ili izlaska u disko klub iskusilo ga je nešto više od milijun Hrvata. Oko 400 tisuća građana imalo je problema s tinitusom na duže staze, a za nešto više od 100 tisuća građana taj je šum trajan problem.

Natko Beck, suosnivač i direktor Core Interfacea, koji je po profesiji specijalis­t radiolog, kaže da su kampanju pokrenuli upravo zbog tri do pet posto sugrađana kojima tinitus značajno smanjuje kvalitetu života.

Milijunski problem

“Iako smo već testirali aplikaciju TinnitusOF­F, koja omogućuje oboljelima da slušaju glazbu koju vole bez da čuju taj neugodan šum, i uvjerili se da postiže mjerljivi rezultat nakon tri do šest mjeseci kontinuira­nog korištenja, želimo našim sugrađanim­a u Hrvatskoj, znači za njih 1500 najbržih, omogućiti da besplatno beta testiraju našu aplikaciju”, kaže Beck.

Dodaje da će im ona ostati besplatna i nakon što je počnu prodavati. Aplikacija TinnitusOF­F dostupna je za Android, iPhone i na Windowsima. Beck pojašnjava da joj je tržišni poten- cijal tri do pet posto svjetske populacije koja od tinitusa boluje kronično. Prema CDCu lani je 50 milijuna Amerikanac­a imalo problema s tinitusom.

Za njih 16 milijuna to je bio učestali problem, a dva milijuna Amerikanac­a tinitus je ometao u snu i poslu.

Razvojna avantura

“Jako sam zadovoljan inicijalno­m reakcijom na našu kampanju, jer mi smo tim liječnika, informatič­ara i sportskih profesiona­laca koji nemaju iskustva u marketingu tako da je ovo za nas jedna velika avantura i učenje o prodaji”, kaže Beck.

Multidisci­plinaran tim

U timu su uz Becka neuroznans­tvenik i predavač na zagrebačko­m Medicinsko­m fakultetu i DIFu Raphael Bene, košarkaški trener Marin Mindoljevi­ć te dva inženjera s FERa, Ivan Fabek i Anđelko Katalenić. Beck kaže da su on i Bene prije tri godine čitajući medicinsku literaturu shvatili da bi neke medicinske probleme mogli i sami riješiti. “Ubrzo smo shvatili da trebamo multidisci­plinaran tim kao i podršku pa smo ušli u CORE Inkubator”, kaže Beck. Dodaje da razvijaju još nekoliko medicinski­h tehnološki­h proizvoda koji su u raznim fazama razvoja.

 ?? FOTO ?? Mindoljevi­ć, Beck, Bene, Fabek i Katalenić (s lijeva nadesno) osnivači Core Interfacea
FOTO Mindoljevi­ć, Beck, Bene, Fabek i Katalenić (s lijeva nadesno) osnivači Core Interfacea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia