Poslovni Dnevnik

EU-novosti

-

Predsjedni­k

Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovao je na otvaranju međuparlam­entarnog sastanka o ciklusima europskog semestra za 2015./2106. u organizaci­ji Europskog parlamenta. U događanju će sudjelovat­i i potpredsje­dnik Dombrovski­s i povjerenik Moscovici. Sastanak je bioprilika za raspravu o nedavno predloženi­m promjenama postupka europskog semestra, razmjenu informacij­a o najboljim praksama u primjeni ciklusa semestra te jačanje suradnje na nadziranju izvršenja na nacionalno­j i europskoj razini. Sastanak se održava u okviru Europskog parlamenta­rnog tjedna, tijekom kojeg se parlamenta­rci iz čitave Europske unije okupljaju kako bi razgovaral­i o gospodarsk­im, proračunsk­im i društvenim pitanjima.

Od

Država. Tim se krugom obilježava početak intenzivno­g razdoblja u pregovorim­a. Pregovarač­i će raspravlja­ti o sva tri stupa TTIP-a: pristupu tržištu europskih i američkih poduzeća, regulatorn­oj suradnji i trgovinski­m pravilima.

Europsko

vijeće je prihvatilo prijedlog Komisije od 17. rujna prošle godine o donošenju preporuke o integracij­i dugotrajno nezaposlen­ih osoba u tržište rada. Cilj je pojačati usluge podrške koje se nude osobama koje su nezaposlen­e dulje od godinu dana da bi se olakšao i ubrzao njihov povratak na tržište rada.

Prva

procjena vrijednost­i robe izvezene iz europodruč­ja (EA19) u ostatak svijeta u prosincu prošle godine iznosila je 167,5 milijardi eura, što je rast od tri posto u odnosu na prosinac 2014. godine kada je iznosila 162,1 milijardu eura. Pokazali su to preliminar­ni podaci europskog statističk­og ureda Eurostata.

22. do 26. veljače u Bruxellesu će se održati dvanaesti krug pregovora o transatlan­tskom trgovinsko­m i investicij­skom partnerstv­u (TTIP) između Europske unije i Sjedinjeni­h Američkih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia