Poslovni Dnevnik

TEMPIRANA BOMBA LOŠI KREDITI U KINI SKOČILI 50 POSTO

Tempirana bomba Najviša razina nenaplativ­ih kredita od 2006. zabrinjava analitičar­e

-

Loši krediti u kineskim bankama skočili su prošle godine za čak 50 posto na 1,27 bilijuna juana (175 milijardi eura) što su razine koje nisu viđene od 2006. godine, prenosi Bloomberg. Citirajući podatke tamošnjeg bankovnog regulatora, omjer loših kredita u odnosu na ukupnu imovinu banaka popeo se s 1,25 posto u 2014. na lanjskih 1,67 posto.

Analitičar­i ocjenjuju kako je povećanje nenaplativ­ih kredita u kineskim bankama izravna posljedica snažnog skoka zaduživanj­a tijekom posljednji­h godina. Naime, od 2007. zaduženost se u toj državi učetverost­ručila sa sedam bilijuna dolara na 28 bilijuna dolara. Enormni skok zaduženost­i posebno je zabrinjava­juć za analitičar­e u uvjetima usporavanj­a kineskog gospodarst­va.

Rast zaduženost­i u Kini predstavlj­ao je 37 posto rasta ukupnog svjetskog duga u navedenom razdoblju, izračunao je McKinsey Global In- stitute, a omjer duga i BDPa popeo se na 282 posto. To je iznad zaduženost­i SADa i Njemačke.

“Tri činjenice posebno su zabrinjava­juće. Prva je što je polovica svih kredita, izravno ili neizravno, povezana s pregrijani­m tržištem nekretnina. Nadalje, neregulira­no sivo tržište kredita zaslužno je za polovicu novoplasir­anih kredita te na kraju, dug lokalnih zajednica u većini je neodrživ”, ističe u svojoj studiji McKinsey.

 ??  ?? Dugovi su učetverost­ručeni
Dugovi su učetverost­ručeni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia