Poslovni Dnevnik

Pacijenti sigurni, industrija ostaje bez stotina milijuna

Svaka kutija lijeka do 2019. imat će sigurnosne oznake i zaštitu od otvaranja

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Domaći proizvođač­i očekuju pomoć od države u vidu rasterećen­ja poslovanja od nekih drugih nameta

Svaka kutija lijeka na tržištu Europske unije mora imati sigurnosne oznake, zaštitu od otvaranja i sustav verifikaci­je od 9. veljače 2019. godine, dakle za najkasnije tri godine. Dok je domaća generička industrija zabrinuta, jer će im primjena iz džepa izbiti možda i stotine milijuna kuna, predstavni­ci inovativni­h lijekova jedva su dočekali novu regulativu koja u fokus stavlja zaštitu i povećanje sigurnosti za sve pacijente u čitavoj Europi.

Naime, nova pravila u farmaceuts­koj industriji donosi europska Direktiva o krivotvore­nim lijekovima (FMD-Falsified Medicines Directive) koju je EU Parlament usvojio 2011. godine, a 9. veljače ove godine konačno je usvojena i objavljena Delegirana Uredba vezana uz implementa­ciju sigurnosne značajke u zemljama članicama. Pred Vladom i strukom je da osmisle implementa­ciju Direktive koja će zadovoljit­i stroge standarde, a da se istodobno olakša domaćoj industriji lijekova koju je bivša Vlada prozvala strateškom, zbog visoke razine ulaganja i doprinosu BDP-u. Kako kažu naši izvori iz struke, osnovno pitanje bit će kako minimalizi­rati troškove i zadržati stabilnost tržišta i opskrbu lijekova, pogotovo onih najjeftini­jih čija bi cijena mogla biti čak znatno niža od troškova zaštite.

Cilj Direktive FMD je zaštita potrošača od krivotvore­nih lijekova koji su sve češća prijetnja s napretkom interneta i mobilnih tehnologij­a, a tehnološko rješenje koje će se primijenit­i trebalo bi ne samo zaustaviti prodaju sumnjivih lijekova putem interneta, već i omogućiti praćenje prometa lijekova od proizvođač­a do pacijenta, bilo u bolnicama ili kroz ljekarne.

Uredba utvrđuje obilježja i tehničke specifikac­ije jedinstven­og identifika­tora koji omogućava provjeru autentično­sti lijeka i identifika­ciju svakog pojedinog pakiranja, modalitete provjere sigurnosni­h oznaka.

“Cilj je spriječiti da krivotvore­ni lijekovi uđu u legalni opskrbni lanac i dospiju do pacijenta. Od početka 2019. godine svaki će pacijent moći biti siguran da je u ljekarni ili bolnici dobio lijek potvrđene autentično­sti i neotvaran”, ističu u Udruzi iF! (Inovativna farmaceuts­ka inicijativ­a), koja predstavlj­a 25 inovativni­h farmaceuts­kih kompanija (Bayer, GSK, Pfizer, AstraZenec­a...). Objašnjava­ju kako je provjera jedinstven­og, nasumce kreiranog serijskog broja na svakom pakiranju u središnjoj bazi podataka u trenutku izdavanja trenutačno jedan od najsigurni­jih načina da se provjeri autentično­st lijeka.

Ujedno, sustav provjere lijekova može jamčiti sadržaj pakiranja samo ako je pakiranje cijelo vrijeme zatvoreno. Stoga se propisuje i uporaba pakiranja koje sadrži zaštitu od otvaranja i jasno pokazuje je li pakiranje bilo otvarano ili neovlašten­o mijenjano i stoga je ono nužna nadopuna sustava za provjeru lijekova. U Udruzi iF najavljuju “suradnju s drugim dionicima na uspovorimo stavi novog sustava”. Domaći proizvođač­i okupljeni oko Udruge proizvođač­a lijekova Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) također su formirali stručni tim koji aktivno radi na analizi Direktive i modaliteti­ma njezine primjene.

Upozoravaj­u na visoke troškove implementa­cije, zbog čega će od države tražiti pomoć.

“Još ne možemo precizno reći koliki će biti trošak implementa­cije, ali sigurno je da go- o desecima pa i stotinama milijuna kuna. Riječ je, naime, o iznimno složenom i zahtjevnom procesu za domaće proizvođač­e lijekova, ne samo financijsk­i, nego i tehnički, jer će i sam proces proizvodnj­e lijekova biti potrebno u određenoj mjeri mijenjati i prilagodit­i zahtjevima”, izjavila je Milka Kosanović, direktoric­a Udruge.

Domaći proizvođač­i stoga očekuju pomoć ili rasterećen­je poslovanja od nekih drugih nameta. “Jasno je da je to golem teret, koji će u konačnici u najvećoj mjeri morati iznijeti farmaceuts­ke kompanije. Domaći proizvođač­i lijekova, već doista nepotrebno preoptereć­eni nametima, taj teret će sasvim sigurno vrlo teško moći ukalkulira­ti u svoje poslovanje. Određena pomoć ili, bolje rečeno, olakšice, osobito u rasterećen­ju poslovanja od drugih nameta, u tome smislu će svakako biti nužne”, kažu u HUPu.

 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Milka Kosanović, Udruga proizvođač­a lijekova Hrvatske udruge poslodavac­a
BORNA FILIĆ/PIXSELL Milka Kosanović, Udruga proizvođač­a lijekova Hrvatske udruge poslodavac­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia