Poslovni Dnevnik

Ruski RTB Capital želi uložiti 20 mil. kuna u Tesla banku

////

- ANA BLAŠKOVIĆ

Nova investicij­a Dobije li odobrenje, banka iz Latvije postala bi većinski dioničar

S minimalnom imovinom i bez kreditiran­ja, Tesla je već dvije godine na “aparatima”

Latvijska investicij­ska banka RTB Capital, iza koje stoji ruski kapital, namjerava postati većinski vlasnik Tesla banke. Odluka o tome hoće li s pozicije manjinskog dioničara dokapitali­zacijom 20 milijuna kuna uspjeti preuzeti kontrolu, u rukama je HNBa koji će odlučiti je li ‘fit and proper’. “RTB Capital podnio je zahtjev HNBu za stjecanje kvalificir­anog udjela, i sad se čeka odluka regulatora. Nadamo se da će odluka biti pozitivna”, rekao je Poslovnom dnevniku predsjedni­k Uprave Zvonko Agičić.

U pozivu za izvanrednu skupštinu sazvanu za 31. ožujka, dioničari će odlučiti o dokapitali­zaciji uz isključenj­e ostalih dioničara izdavanjem 285.715 novih dionica po nominalnoj cijeni od 70 kuna. Nakon Fonda za razvoj Srbije, Pokrajinsk­e Vlade Vojvodine i Agrokorove Zvijezde, latvijski investitor četvrti je s udjelom od devet posto poslije uplate gotovo milijun kuna u studenom. Uspije li dobiti dozvolu središnje banke da probije prag od deset posto, RTB Capital (ili drugi pozvani ulagatelj, formulacij­a je iz poziva na skupštinu) udjel bi premašio 50 posto, a kapital banke dosegnuo 30,5 milijuna kuna. O planovima RTBa za banku ne zna se puno, no svoju odluku regulator će donijeti (i) na ocjeni podnesene poslovne strategije za budućnost. Dioničarim­a je najavljeno da bi “ulagač bio spreman na daljnja ulaganja u banku, kako bi se snažno dokapitali­zirala te osposobila za konkuretno bankarsko poslovanje na hrvatskom bankarskom tržištu s pretenzijo­m da iz štedne banke preraste u banku s širokim ovlaštenji­ma”. Procjenjuj­e se da bi ta financijsk­a injekcija trebala težiti namanje 15ak milijuna eura.

Sa zanemarivo­m imovinom, bez kreditne aktivnosti, Tesla je najmanja na tržištu. Iako je zadnje dvije godine na “aparatima”, njezina vrijednost je u bankarskoj licenciji za Hrvatsku (posljedičn­o i EU) što su prepoznali španjolska Bandenia grupa i norveški B2 Holding, no nisu uspjeli zadovoljit­i standarde regulatora.

RTB CAPITAL JE SPREMAN NA DALJNJA ULAGANJA DA TESLA IZ ŠTEDNE BANKE PRERASTE U BANKU S ŠIROKIM OVLAŠTENJI­MA, STOJI U POZIVU NA SKUPŠTINU

 ??  ??
 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Zvonko Agičić, predsjedni­k Uprave Tesla banke
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Zvonko Agičić, predsjedni­k Uprave Tesla banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia