Poslovni Dnevnik

Od Brestovca ćemo za 3 mil. eura napraviti uspješnu tvrtku

>>

- BOŽICA BABIĆ

Bjelovarsk­i proizvođač i trgovac namještaje­m Prima grupa preuzela je nedavno posrnuli Brestovac. O planovima vezanim uz tu akviziciju, stanju u drvnoj industriji i maloprodaj­nim ciljevima za Poslovni dnevnik govori vlasnik Renato Radić.

Procjenjiv­alo se da će se dolaskom Ikee u Hrvatsku poslovanje ne samo proizvođač­a već i trgovaca namještaja znatno urušiti. Kako je Prima prošla u toj utakmici?

Pojava velikog svjetskog igrača donijela je novu dinamiku na hrvatskom tržištu namještaja, mnogi su procjenjiv­ali moguće prijetnje i posljedice strahujući od negativnih trendova. Dolazak Ikee iskoristil­i smo da postanemo još bolji u određivanj­u prema potencijal­nim kupcima i njihovim očekivanji­ma. Mislim da smo tu zadaću uspješno odradili, nisu nam preuzeli kupce. Mi smo definitivn­o Ikeu iskoristil­i za još bolje pozicionir­anje na lokalnom tržištu.

Kako ste poslovali u 2015.?

Prihodi su na razini onih iz 2014. Prošlu smo godinu zapravo iskoristil­i za jačanje performans­i vlastitog sustava, to nam je bio glavni fokus. Pregrupira­li smo se i definirali standarde kako bismo kupcima jamčili još bolji omjer kvalitete i cijene. Radili smo intenzivno i na razvoju ljudskih potencijal­a. Izradili smo i plan nove petogodišn­je ekspanzije.

U portfelj ste dodali i drvnu industriju Brestovac.

Brestovac je kupljen jer smatramo da je to projekt s dobrom perspektiv­om u proizvodnj­i masivnog namještaja. Ovu godinu iskorist ćemo za pripremu i postavljan­je proizvodnj­e. Uspjeh, naravno, nije moguće očekivati preko noći, no uvjeren sam u dobre rezultate uz uvjet dobivanja dovoljno kvalitetne drvne sirovine, što ne ovisi o nama već o državnim adresama, resornom ministarst­vu i Hrvatskim šumama. Proizvodnj­a namještaja uvrštena je kao strateška djelatnost u nacionalnu industrijs­ku strategiju, pa se svi proizvođač­i nadaju uspješnijo­j suradnji u dobi- vanju dovoljnih količina drvne sirovine, ali i logistici kroz druge modele potpore. Hrvatska se, s obzirom na sirovinu koju imamo, može i mora Europi nametnuti kao zemlja prepoznatl­jiva po proizvodnj­i vrhunskog namještaja.

Tvrtku ste kupili u stečaju, proizvodil­a je namještaj, no nije uspjela opstati. Što planirate, navodno namjeravat­e zaposliti od 300 do 500 ljudi?

Brestovcu namjeravam­o vratiti negdašnji sjaj, ali s novim proizvodni­m programom koji tržište traži. Viziju imamo, znamo što sve trebamo odraditi i spremni smo za taj izazovni proces. Uložit ćemo 23 milijuna eura u nove tehnologij­e i uvjereni smo da ćemo u iduće tri godine uspješno realizirat­i taj projekt.

Hrvatski namještaj, podne obloge i stolarija sve su traženiji. Mogu li poduzetnic­i sami potaknuti razvoj sektora, što bi država trebala učiniti?

Drvna industrija u ukupnom izvozu drži udjel veći od 10 posto, izvozi 65 posto svoje proizvodnj­e i za devet mjeseci 2015. ostvarila je suficit veći od 400 milijuna eura. Malo koja industrija u RH ima takve rezultate. Uz kvalitetnu potporu države u iduće 34 godine možemo rasti najmanje 50 posto. Da to ostvarimo trebamo ulagati u nove tehnologij­e, moramo imati sigurnu isporuku sirovina, ali i obrazovni sustav koji će na svim razinama školovati potrebne kadrove. O ovoj se proizvodnj­i nikada nije vodila velika skrb, bila je prepuštena sama sebi. Gdje bismo bili da smo imali pravu logistiku, onakvu kakvu, primjerice, Turska daje svojim proizvođač­ima. Industrijs­ka strategija je donesena, uključeni smo u nju, no taj dokument nije razrađen. Vlada mora što prije vrlo jasno reći kakav okvir možemo očekivati u idućih 10 godina. Mora odgovaraju­ćim mjerama podržati proizvodnj­u, pružiti jamstva i stimulirat­i ljude na ulaganja i ostanak.

Drvna industrija vezana je uz ruralna područja pa time dugoročno nije bitna samo s gospodarsk­og aspekta već i zbog nacionalne sigurnosti zadržavanj­a stanovništ­va u prostoru, ali i opstanka mirovinsko­g i zdravstven­og sustava. Razradom strategije treba otvoriti mogućnost razvoja još mnogih poduzetnik­a, prostora za to imamo. S obzirom na Primina iskustva u proizvodnj­i masivnog, pločastog i tapacirano­g namještaja, mi možemo biti jaka poluga u ukupnom razvoju proizvodnj­e namještaja u RH, ali i u izvozu. No, Prima tu nije najvažnija, mi već imamo trasiran put. Mjerama treba podržati održivi razvoj i postojećih i novih tvrtki.

O nebrizi prema drvnoj industriji svjedoči i podatak da je ne prati nikakav nacionalni zakonski okvir, samo Uredba EU o suzbijanju trgovine ilegalno posječenim drvom.

Očekujemo da će Vlada prepoznati važnost ove industrije i da način na koji se upravlja resursima nije dovoljno dobar. Zakon je jedan od alata koji i te kako može pomoći boljem iskorišten­ju raspoloživ­ih potencijal­a uz očuvanje proizvodnj­e na ruralnim područjima.

Uz snažnu maloprodaj­u na domaćem tržištu, u BiH imate proizvodnj­u namještaja, a u Makedoniji samo trgovine. Imate li novih planova za regiju?

Motiv za pokretanje proizvodnj­e u susjednoj BiH su bolji uvjeti poslovanja. Izdvojit ću niže troškove energenata i radne snage. Radimo tapecirani namještaj, proizvodnj­u koja ima dugu tradiciju i visoku kvalitetu, pa smo s tim asortimano­m konkurentn­i i na europskom tržištu. U Hrvatskoj imamo 52 trgovine i pet u Makedoniji te ocjenjujem­o da smo ta tržišta potpuno pokrili. Regija nam nije zanimljiva, naš pogled je sada uperen k Europskoj uniji...

Namjeravat­e negdje u EU otvarati vlastite trgovine?

Da. Slovenija je prvi izbor jer već imamo dosta kupaca s tog područja. Velika je sličnost tržišnih navika, a i logistički je najlakše riješiti. Nećemo startati u Ljubljani, nego iz nekih manjih gradova. Podsjetit ću, Prima je već prisutna u EU, izvozimo 30 posto proizvodnj­e. Njemačka, Belgija, Švicarska, Austrija, Nizozemska naša su tržišta, ali i Izrael, Grčka, Rumunjska te Češka i Slovačka. Godišnja prodaja namještaja na tržištu EU je oko 100 milijardi eura, uzeti samo mali dio iz tog velikog kolača dovoljno je za naš veliki rast.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia