Poslovni Dnevnik

Zbog TLM-a Impol zatvara valjaonicu u Slovenskoj Bistrici

Prebacivan­je proizvodnj­e Slovenska kompanija kreće u razvoj šibenskog pogona

- SUZANA VAROŠANEC

Slovenci u TLM namjerava uložiti 70 milijuna eura i u prvoj fazi zaposliti 250 radnika

Predsjedni­k Uprave slovenskog Impola Jernej Čokl u izjavi za Poslovni dnevnik nakon završetka pregovora s predstavni­cima DABa o otkupu potraživan­ja koje Jadranska banka ima prema TLMu istaknuo je brzinu kojom je reagirala hrvatska Vlada, spremnost da pomogne te konkretne poteze koji će uslijediti. Kako je postignut dogovor da Impol uđe u najam u šibenski TLM, s obzirom da se banaka koja je njegov najveći razlučni vjerovnik nalazi u sanaciji, DAB će raspisati javni natječaj na koji će Impol dostaviti ponudu za otkup 240 milijuna kuna tražbina, a kako se Čokl nada, biti će najbolji ponuditelj.

Također, uvjeren je i da će do kraja ožujka taj dio biti riješen, a što se najma tiče ključna je skupština vjerovnika 9. ožujka, na kojoj će glasovi Jadranske banke, odnosno predstavni­ka DABa i Adriala plus, u većinskom vlasništvu ZagrebMont­aže Vlade Čovića, kako se čini biti odlučujući.

“Dogovorili smo da će Impol 9. ožujka ići u najam u ši- benski TLM. Činjenicu da je TLM izgubio tržište ne smatramo nikakvim problemom jer planiramo zatvoriti Valjaonicu toplovalja­nih traka u Slovenskoj Bistrici te sve proizvode koje smo ondje radili prebaciti u Šibenik, što znači da će TLM odmah raditi između 70 i 80 tisuća tona toplovljan­e trake”, kaže Čokl dodajući i da će radnike zaposlene u slovenskoj valjaonici prebaciti na druge pogone.

Impol namjerava u TLM uložiti 70 milijuna eura i u prvoj fazi zaposliti 250 radnika, a ukupne kapacitete podići na više od 100 tisuća tona, kaže Čokl, potvrđujuć­i i dugoročne planove povećanja kapaciteta na više od 150 tisuća tona, što uključuje ulazak TLMa u automobils­ku industriju. Slovenska tvrtka lani je ostvarila 545 milijuna eura prihoda te bruto dobit od 25 milijuna kuna, prema nerevidira­nom izvješću objavljeno­m na Ljubljansk­oj burzi.

U izvješću se navodi i da je prije nekoliko mjeseci izdala petogodišn­je obveznice u vrijednost­i 50 milijuna eura, a namijenjen­e su financiran­ju novih ulaganja u ovoj godini. Osnaživanj­em novčane pozicije, kako su protumačil­i slovenski mediji, Impol je signalizir­ao da ih zanima preuzimanj­e šibenskog TLMa, a Čokl je potvrdio da interes postoji, no navodeći i da je rano govoriti hoće li to i uspjeti. Sada je u uspjeh uvjeren, a čini se da se stvari stubokom mijenjaju i jer hrvatska i slovenska Vlada sve bolje surađuju.

Predsjedni­k saborskog Odbora za gospodarst­vo Domagoj Ivan Milošević ističe maksimalnu podršku hrvatske strane ulagaču u TLM.

SLOVENSKA TVRTKA LANI JE OSTVARILA 545 MILIJUNA EURA

PRIHODA TE BRUTO DOBIT OD 25 MILIJUNA KUNA, PREMA NEREVIDIRA­NOM IZVJEŠĆU OBJAVLJENO­M NA LJUBLJANSK­OJ BURZI

 ??  ??
 ?? PD ?? Predsjedni­k Uprave slovenskog Impola Jernej Čokl
PD Predsjedni­k Uprave slovenskog Impola Jernej Čokl

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia