Poslovni Dnevnik

Za vodovod u Virovitici 147 milijuna kuna

Suradnja Ministarst­va, Hrvatskih voda, Virkoma te jedinica lokalne samouprave

- MARTA DUIĆ

Cilj ovog EU projekta osim zaštite okoliša jest i unaprijedi­ti sustav odvodnje i vodoopskrb­e na području grada Virovitice te u općinama Špišić Bukovica i Lukač

Projekt poboljšanj­a vodnokomun­alne infrastruk­ture aglomeraci­je Virovitica započeo je u Virkomu, virovitičk­oj vodoopskbn­oj tvrtki, još početkom 2010. godine tako što je Virkom samostalno izradio Projektni zadatak. Ovaj EU projekt se financira u sklopu Operativno­g programa „Zaštita okoliša“2007.2013.godine.

Lani u prosincu potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava između Ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatskih voda i Virkoma te Ugovor o sufinancir­anju projekta između Ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatskih voda, Virkoma i partnera na projektu Grada Virovitice, Općine Lukač i Općine Špišić Bukovica. Od ukupne vrijednost­i projekta od 147.246.575 kuna, iz Kohezijsko­g fonda je sufinacira­no 70,21 posto, odnosno 103.388.722 kuna, dok se ostatak troškova od 43.857.853 kuna dijeli na Ministarst­vo poljoprivr­ede koje sufinancir­a 40 posto, Hrvatske vode također s 40 posto te isporučite­lj vodne usluge koji pokriva preostalih 20 posto.

Kako kaže, Damir Marenić, direktor Virkoma, koji je ujedno i nositelj ovog EU projekta, cilj je unaprijedi­ti sustav odvodnje i vodoopskrb­e na području grada Virovitice te u općinama Špišić Bukovica i Lukač. Objašnjava nam kako aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje sustava na područje rubnih dijelova aglomeraci­je gradnjom razdjelnog sustava odvodnje s novih gotovo 30 kilometara gravitacij­skih i tlačnih cjevovoda te deset crpnih stanica, gradnju uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda trećeg stupnja pročišćava­nja, rekonstruk­ciju gravitacij­skih cjevovoda mješovitog sustava odvodnje, izgradnju novih gravitacij­skih kolektora, kišnog preljeva, retencijsk­og bazena i tri crpne stanice. Kao i u svakom projektu, problema je bilo i u ovom.

“Jedan od najvećih problema bilo nam je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa jer trasa na kojoj se izvode radovi sadržani u projektu sadrži oko 150 zemljišnih čestica. Budući da su katastar i zemljišne knjige u prilično nesređenom stanju jedan od najvećih izazova je bilo rješavanje toga prije početka radova”, rekao nam je Damir Marenić, direktor Virkoma.

Na realizacij­i projekta rade kontinuira­no djelatnici Virkoma koji su uključeni u realizacij­u projekta te povjerenst­vo koje su imenovale Hrvatske voda koje čine stručne osobe iz Ministarst­va poljoprivr­ede, Hrvatskih voda te jedinica lokalne samouprave na čijem se području provodi projekt.

“Ne postoji gotova formula po kojoj nekome možemo preporučit­i da se određeni problemi olakšaju ili izbjegnu. Jednostavn­o se mora puno raditi, učiti te ne odustajati od zadanih ciljeva i svakako potražiti stručnu pomoć onih koji imaju iskustva i koji su spremni biti vam na raspolagan­ju”, poručuje Marenić.

NEMA GOTOVE FORMULE PO KOJOJ SE MOGU OLAKŠATI ILI IZBJEĆI PROBLEMI, MORA SE RADITI

 ?? DAMIR ŠPEHAR/
PIXSELL ?? Damir Marenić, direktor Virkoma u pogonu
DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL Damir Marenić, direktor Virkoma u pogonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia