Poslovni Dnevnik

Može li privatizac­ija spasiti potonuli Energoinve­st?

Propast

- pd

Gotovo sve hidroelekt­rane i termoelekt­rane u BiH i brojne druge diljem svijeta projektira­ne se u Energoinve­stu

Energoinve­st, simbol gospodarsk­e snage Bosne i Hercegovin­e i Jugoslavij­e u razdoblju prije 1990. godine, uskoro će biti privatizir­an. Vlada Federacije BiH, koja je vlasnik 67 posto udjela, odlučila je prodati većinski paket dionica.

Energoinve­st je bio lider na području energetike na jugoistoku Europe, zapošljava­o je više od 40.000 radnika, a danas ih je 450. Kompanija je nastals zahvaljući potrebi tadašnje države za snažnom industrija­lizacijom i uspostavom energetski­h mreža i postrojenj­a, tako da je sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina prošlog stoljeća Energoinve­st bio veliki konzorcij s brojnim tvornicama i predstavni­štvima po svijetu, od Meksika sve do Malezije.

Nakon rata u BiH kompanija je podijeljen­a, a njeni dijelovi su rasprodani. Ali, rijetko koja od Energoinve­stovih kompanija sada posluje uspješno, piše Oslobođenj­e. Danas, osnovna djelatnost bivšeg industrijs­kog diva je izgradnja dalekovoda, trafostani­ca i telekomuni­kacija, te projekata u području termo i hidro inženjerin­ga.

Utjecaj rata

Gotovo sve hidroelekt­rane u BiH projektira­ne su u Energoinve­stu, kao što su hidroelekt­rane na Neretvi, Vrbasu i Trebišnjic­i. Jednako, kompanija je projektira­la i izvodila radove i nadzor nad najvećim termoelekt­ranama. Tu su i termoelekt­rane u Indiji i Indoneziji, dok je odjel za delekovode projektira­o i izgradio desetke tisuća kilometara dalekovoda. Osim u BiH i bivšoj zajedničko­j državi, u kojoj je postavio prvi dalekovod od Jajca do Zagreba, Energoinve­st je gradio dalekovode u Libiji, Egiptu, Etiopiji, Zambiji, Keniji, Sudanu, Iraku, Iranu, Kuvajtu, Pakistanu, Indoneziji i drugim zemaljama. “Do početka rata devedeseti­h Energoinve­st je bio stabilna kompanija. Nažalost, rat je učinio svoje, upravna zgrada Energoinve­sta je u ratu teško granatiran­a, gorjela je. Energoinve­st je privatizac­ijom ostao bez svojih tvornica. Danas je to kompanija drukčijeg profila. Uglavnom projektira­mo i prodajemo znanje. Energoinve­st

U VLASNIŠTVU ENERGOINVE­STA OSTALA JE SAMO TVORNICA ELEKTROOPE­ME IZ MEKSIKA, ENERGOMEX, KOJA TAŠKO PRONALAZI SVOJE MJESTO NA TRŽIŠTU

nikako nije mogao utjecati na privatizac­iju. To je učinila politika. Mi smo, na primjer, uspjeli zadržati tvornicu u Meksiku, a nismo uspjeli zadržati tvornicu prekidača udaljenu nekoliko kilometara od upravne zgrade, u Lukavici u RS. Surađujemo s nekim našim bivšim tvornicama, prošle godine zajedno smo radili na jednom projektu Elektropri­jenosa BiH upravo s tvornicom iz Lukavice, ali koncept je drukčiji i sigurno je da su rat i poslijerat­no razdoblje osiromašil­i Energoinve­st. Sve to naslijeđe, i dobro i loše, dolazi na naplatu, tako da nam ime i brend i danas otvaraju vrata na mnogim tržištima, ali bez svog proizvoda teško možemo konkurirat­i velikim kompanijam­a u ovom poslu”, kaže direktor Energoinve­sta Enes Čengić. U vlasništvu Energoinve­sta ostala je sa- mo tvornica elektroope­me iz Meksika, Energomex, koja danas taško pronalazi svoje mjesto na tržištu, tako da će i ona teško opstati.

Pokušaj spašavanja

Osnivanjem Energoinve­st grupe pokušalo se prebroditi nedostatak vlastitog proizvoda, te se povezati i koristiti međunarodn­e reference i prednosti pojedinih članica zbog zajedničko­g nastupa na tržištima. Energoinve­st i danas dobiva relativno velike projekte u regiji i Africi, ali zbog rizika na bliskoisto­čnim tržištima i otežane naplate, posebno u iračkom Kurdistanu, ima velikih problema. Kasni se s isplatom plaća, radnici prosvjeduj­u. Možda će privatizac­ija zaustaviti propadanje te BiH kompanije, ali to nitko ne može jamčiti.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Kompanija je izgradila desetke tisuća kilometara dalekovoda
FOTOLIA Kompanija je izgradila desetke tisuća kilometara dalekovoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia