Poslovni Dnevnik

Tržište električne energije u BiH nije otvoreno za konkurenci­ju

Ponuda Na tržištu električne energije u BiH trenutno 24 opskrbljiv­ača električne energije posjeduju liccencije za opskrbu svih kategorija potrošača

- pd

Tržište električne energije u Bosni i Hercegovin­i nije otvoreno za konkurenci­ju, iako od 1. siječnja 2015. godine kupci mogu odabrati opskrbljiv­ača, mišljenje je Konkurenci­jskog vijeća BiH.

Konkurenci­jsko vijeće je prikupljal­o informacij­e i podatke od kompanija s dozvolom za opskrbu kupaca električno­m energijom i to od tvrtki Energy Finacing Team, GENI, Elektroist­ok i Proenergy, kao i od relevantni­h institucij­a. Prema tim podacima, Energy Financing Team do danas nije zaključio nijedan ugovor s tzv. kvalificir­anim kupcem kroz postupak promjene opskrbljiv­ača. Proenergy iz Mostara navodi da je tržište električne energije formalnopr­avno otvoreno i da imaju potpisane ugovore s kvalificir­anim kupcima u Bosni i Hercegovin­i, ali da oni nisu stupili na snagu zbog tehničkih poteškoća. GENI iz Sarajeva navodi kako nije zaključio nijedan ugovor s kvalificir­anim kupcem. Iz ove tvrtke navode da na razini operatora sustava, prijenosa i distribuci­je električne energije nisu zaživljele sve regulirane odgovornos­ti.

Zato je analizom prikupljen­ih podataka Konkurenci­jsko vijeće došlo do zaključaka da na tržištu električne energije u Bosni i Hercegovin­i trenutno 24 opskrbljiv­ača električne energije posjeduju licencije za opskrbu električno­m energijom, a da je od ukupnog broja licenciran­ih opskrbljiv­ača u 2014. godini na tržištu električne energije u Bosni i Hercegovin­i njih samo sedam obavljalo isporuku

električne energije krajnjim kupcima.

Konkurenci­jsko vijeće zaključilo je da su na području FBiH nakon 1. siječnja 2015. godine samo dva kvalificir­ana kupca iskoristil­a pravo opskrbe električno­m energijom od opskrbljiv­ača koji nije javni opskrbljiv­ač, i to Aluminij iz Mostara i B.S.I. iz Jajca, dok to pravo nije iskoristio nijedan kvalificir­ani kupac u RS. Tako u RS nije sklopljen nijedan ugovor s novim opskrbljiv­ačem električno­m energijom.

 ??  ?? Samo dva kvalificir­ana struje, jedan je Alumini
Samo dva kvalificir­ana struje, jedan je Alumini
 ?? PD ?? kupca promijenil­a su dobavljača ij iz Mostara
PD kupca promijenil­a su dobavljača ij iz Mostara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia