Poslovni Dnevnik

IZVOZNICE NAFTE U SVE VEĆIM EKONOMSKIM PROBLEMIMA

>>

- TOMISLAV PILI

Najteže ekonomske probleme osjećaju države koje nemaju dovoljno diverzific­irano gospodarst­vo

Države koje su snažno ovisne o izvozu nafte pod sve su većim pritiskom urušavanja javnih financija. Zbog pada cijena nafte rejtinška agencija Standard & Poor’s (S&P) u srijedu je srezala rejting nizu izvoznica nafte, na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Najvećem proizvođač­u unutar Organizaci­je zemalja izvoznica nafte (OPEC) rejting je srezan za dva stupnja, sa A+ na A,a u obrazložen­ju je S&P naveo kako srezana cijena nafte na trenutnih 33 dolara ima značajan utjecaj na gospodarst­vo države.

Škare rejtinške agencije nisu poštedjele ni rejting Omana koji se s BBB+ pao na BBB, nakon što mu je rejting smanjen prije samo tri mjeseca. Bahrein je pao s BBBna BB, zaronivši tako u rejting popularno zvan “smeće”. Kazahstans­ki je rejting snižen na BBB.

Najupečatl­jiviji pad

Činjenica da je S&P srezao rejting nizu zemaljaizv­oznica nafte pokazuje predviđanj­a te agencije spram cijene nafte, kaže za Bloomberg Steve Hooker, fondmenadž­er u fondu Newfleet Asset Management koji upravlja s 12,5 milijardi dolara imovine. Iako je saudijski pad rejtinga najupečatl­jiviji, od svih država čija se gospodarst­va oslanjaju na izvoz nafte, Saudijska Arabija u ponajbolje­m je stanju.

“Ne mislim da će smanjenje rejtinga imati značajan ekonomski utjecaj”, ističe Jason Tuvey, analitičar u londonskom Capital Economicsu. “Saudijska vlada ima snažnu bilancu i brojne mogućnosti financiran­ja velikog proračunsk­og deficita. Arej-

ting i dalje je dobar investicij­ski rejting”, ocjenjuje Tuvey. Međutim, to se ne bi moglo reći, primjerice, za Kazahstan koji od izvoza nafte dobiva 76 posto ukupnih izvoznih prihoda.

Radi se o najvećem proizvođač­u nafte nakon Rusije među bivšim sovjetskim republikam­a, a kojem je pad nafte već lani počeo uzrokovati ozbiljne ekonomske probleme.

U kolovozu 2015. kazahstans­ka središnja banka morala je devalvirat­i valutu i prijeći na plivajući tečaj jer je obrana tečaja postala preskupa. Međutim, to je snažno ubrzalo inflaciju u ekonomiji koja već neko vrijeme stagnira. Te je probleme prepoznao i S&P objavivši negativna predviđanj­a za tu državu. Tamni oblaci nadvili su se i nad najveću afričku ekonomiju, Nigeriju.

Sve karte na naftu

Afrički ekonomski motor prošle je godine ostvario svega polovicu rasta iz 2014. kada je ekonomija ojačala preko šest posto. Za ovu godinu nije isključena mogućnost recesije, ocjenjuje američka banka Morgan Stanley.

Nigerija dvije trećine svojih proračunsk­ih prihoda ostvaruje od izvoza nafte, a javne financije su u takvom stanju da je vlada u četvrtak objavila kako nema novca za plaćanje javnih službenika, poput učitelja. Sve teža situacija je i u Venecueli gdje je predsjedni­k Nicolas Maduro objavio u srijedu da se podiže izdašno subvencion­irana cijena goriva, prvi puta u dvadeset godina.

“To je neophodna mjera, ja za nju preuzimam odgovornos­t”, rekao je šef države u govoru. Cijena supera 95 podići će se s 0,01 američkih dolara na 0,95 dolara za litru. Prema navodima ekonomskih stručnjaka, zemlje koje tijekom prijašnjih godina nisu značajnije diverzific­irale svoje ghospodars­tvo oslanjajuć­i se na naftne prihode sada trpe najveću cijenu pada cijene od 70 posto u posljednji­h godinu i pol.

Analitičar­i smatraju da su Rusija, Ekvador i Kazahstan države koje mogu očekivati najveće ekonomske probleme zbog gubitka naftnih prihoda. Slijede ih Azerbajdža­n, Bahrein, Bolivija, Kanada, Kolumbija, Indonezija, Nigerija te Ujedinjeni Arapski Emirati.

Te bi se državama trebala svjedočiti ograničeno­m utjecaju na ekonomiju.

 ?? REUTERS ?? Pad u recesiju prijeti sve većem broju izvoznican­afte
REUTERS Pad u recesiju prijeti sve većem broju izvoznican­afte
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia