Poslovni Dnevnik

Rafinerija će tražiti odgodu modernizac­ije

Optimisti Ruski vlasnik rafinerije, Optima grupa, tvrdi da se gubici smanjuju i da će 2016. poslovati bez gubitaka

- pd

Smanjenje onečišćenj­a iz rafinerije u Bosanskom Brodu neće početi prije 2020. godine

Rusi ne odlaze iz brodske Rafinerije, tvrdi prvi čovjek Optima grupe Andrej Ozerov. “Ne planiramo napustiti BiH tržište, financijsk­i pokazatelj­i govore da smanjujemo gubitke i u 2016. godini planirano poslovati bez gubitaka”, rekao je Ozerov novinarima, izvještava ATV.

Dugovanja državi su reprogrami­li i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić uvjerava da ih uredno servisiraj­u.

Investitor koji je od dolaska uložio 400 milijuna eura i posluje na relativno malom tržištu, kaže, treba pomoć. Zato će se založiti da se modernizac­ija s ciljem smanjenja onečišćenj­a planirana do 2017. godine, koja bi Rafine- riju godišnje opteretila sa tri milijuna KM, odgodi.

“Mi ćemo u svom akcijskom planu kao RS predložiti da se to razdoblje pomakne na 2020. jer je to isti uradila Srbija i očekujemo da će prema tom stavu biti puno razumijeva­nja unutar BiH”, rekao je ministar Đokić. Brodska Rafinerija zapošljava više od tisuću radnika i stup je razvoja gospodarst­va u Bosanskom Brodu. Stanovnici tog grada ne žele ni pomisliti kako bi sve funkcionir­alo bez nje, tvrdi ATV. U priču o odlasku Rusa ne vjeruju, jer ona je aktuelna, kažu od kako su došli.

Dobro upućeni tvrde da zaposlenic­i Rafinerije primaju najmanju plaća u iznosu od 800 KM (oko 3200 kn). Zanimljivo je, navodi ATV, da Brođani koji rade u Rafineriji uvjeravaju kako ne osjećaju onečišćenj­e, a ostali govore da se ranije nitko nije žalio.

 ?? PD ?? Rafinerija zapošljava više od tisuću radnika
PD Rafinerija zapošljava više od tisuću radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia