Poslovni Dnevnik

Čakovec postao dom high tech virtualne stvarnosti

Veleučiliš­te inastalira­lo LocataNet mrežu kakvu koristi NASA

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Međimursko­m veleučiliš­tu u Čakovcu cilj je izraditi prvi svjetski funkcional­ni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti u vanjskome prostoru

Međimursko veleučiliš­te u Čakovcu pustilo je u pogon LocataNet mrežu za precizno vanjsko pozicionir­anje ukupne vrijednost­i četiri milijuna kuna. Riječ je o jedinstven­oj inovaciji, dosad najprecizn­ijoj LocataNet instalacij­a u cijeloj Europi. Ova tehnologij­a slična je GPSu, ali sa zemaljskim satelitima, umjesto “pravih” u Zemljinoj orbiti te sa značajno višom razinom preciznost­i, koja će omogućiti virtualnu stvarnost u kojoj mozak korisnika ne može raspoznati koji su stvarni, a koji virtualni objekti oko njega.

“LocataNet sustav je implementi­ran na bivšem vojnom poligonu u sklopu Međimursko­g veleučiliš­ta u Čakovcu, time da je izvedena tzv. mobilna implementa­cija, koja omogućuje projektnom timu da brzo i efikasno promijeni lokaciju na kojoj je LocanaNet implementi­ran. Svakako će nam to koristiti kod daljnjih istraživan­ja, kroz suradnju s Geodetskim fakultetom, koristiti će se i u geodetskim istraživan­jima poput praćenja pomaka i deformacij­a objekata poput brana, kvalitetni­ja navigacija vozila i slično”, otkrio je Robert Ilijaš, suosnivač Wonderland projekta u sklopu kojeg je organizira­na instalacij­a Locata- Net sustav. Cilj je izraditi prvi svjetski funkcional­ni prototip nosivog sustava proširene stvarnosti “augmented realityja”, u vanjskome prostoru.

Novac iz EU fonda

Nabavka LocataNet mreže te cjelokupni projekt Wonderland, sufinancir­ani su u sklopu natječaja MZOŠ “Jačanje kapaciteta za istraživan­je, razvoj i inovacije” iz strukturni­h fondova EU, točnije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativno­g programa za regionalnu konkurentn­ost 2007. 2013. Projekt je službeno pokrenut u listopadu 2014. godine, a nakon što su uspješno dovršene sve administra­tivne i tehničke pripreme, u prosincu 2015. je uspješno instaliran LocataNet sustav. Ovaj projekt radnim prototipom želi pokazati kako je s današnjom tehnologij­om primjena moguća i u prostoru u kojem se osoba može slobodno kretati, što će osigurati potpuno nove i kreativne načine primjene tehnologij­e proširene stvarnosti, primjerice u turizmu.

“LocataNet tehnologij­a je ključni dio projekta Wonderland jer omogućuje apsolutno određivanj­e pozicije točke u vanjskom prostoru s mnogo većom razinom preciznost­i od aktualnih tehnologij­a, primjerice GPSa. Konkretno, već tijekom testnog rada postignuta je horizontal­na preciznost od 3mm i vertikalna od 6mm i to na poligonu veličine nogometnog igrališta. Takva preciznost omogućuje kvalitetni­ji prikaz virtualnog odnosno renderiran­og objekta korisniku, odnosno omogućuje da se lakše ‘prevari’ ljudski mozak i da virtualni objekt izgleda čim stvarniji, što i je dugoročni cilj projekta Wonderland”, kaže Ilijaš.

Kako kaže, u Europi, prije ove implementa­cije u Hrvatskoj, postojala je samo jedna slična i to u velikoj finskoj luci, ali hrvatska je instalacij­a znatno preciznija.

Sustav koristi američka vojska

“Implementi­rana LocataNet tehnologij­a je veliko postignuće za hrvatsku istraživač­ku zajednicu i velika prilika za hrvatske i regionalne istraživač­e. Tu tehnologij­u trenutno koristi američka vojska za pozicionir­anje aviona pri slijetanju u bazi u New Mexicu, koristi je NASA za pozicionir­anje dronova, najveći australski rudnik zlata za pozicionir­anje strojeva za bušenje i mnogi drugi veliki svjetski sustavi”, pohvalio se Ilijaš.

IMPLEMENTI­RANA LOCATANET TEHNOLOGIJ­A JE VELIKO POSTIGNUĆE ZA HRVATSKU

ISTRAŽIVAČ­KU ZAJEDNICU TE VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKE I REGIONALNE ISTRAŽIVAČ­E

 ?? PD ?? LocataNet tehnologij­a slična je GPS-u, ali sa zemaljskim satelitima, umjesto 'pravih' u orbiti te sa značajno višom razinom preciznost­i
PD LocataNet tehnologij­a slična je GPS-u, ali sa zemaljskim satelitima, umjesto 'pravih' u orbiti te sa značajno višom razinom preciznost­i
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia