Poslovni Dnevnik

Premijer Orešković najavio je aktivaciju fonda za male i srednje poduzetnik­e. Što mislite o toj ideji?

- mm

Apsolutno pozdravlja­m ovu ideju. Nadam se samo da će biti postavljen­a na razini Europske unije, da se neće olako shvatiti i da će se provesti do kraja. Bojim se samo da to nije još jedno prazno obećanje, nego prava prilika za značajan napredak. Ako se odgovorni dobro potrude, ovo može itekako doprinijet­i nama malim i srednjim poduzetnic­ima.

Što mislite kako će osnivanje ovog fonda utjecati na Vaš posao?

Mi uvijek svaku takvu ideju objeručke prihvatimo, te iskoristim­o svaku mogućnost koja nam se pruža. Tako ćemo, nadam se, i iz ovoga izvući najbolje što možemo kako bi unaprijedi­li posao. Kod nas ima kvalitetne robe i proizvoda, domaći proizvođač­i su svakako na visokoj razini i svaki takav iskorak je važan za malog hrvatskog poduzetnik­a, samo što dosad nismo imali kvalitetnu organizaci­ju, koja je u zapadnim europskim zemljama na prvom mjestu. Međutim, nije Zapad ništa pametniji od nas, nego postoje razne organizaci­jske tradicije koje su ukorijenje­ne već desecima godina, a mi još uvijek kaskamo za njima.

Iz perspektiv­e malog poduzetnik­a, što bi ovaj fond trebao sve uključivat­i, na koji način bi trebao pomoći malom i srednjem poduzetnik­u?

Ako ne bude postojala adekvatna logistika, sam novac neće biti dovoljan. Nama malima nedostaje ono što velike tvrtke imaju. Pojedine europske zemlje poput Španjolske ili Češke pomažu svojim malim poduzetnic­ima da se plasiraju na europsko tržište upravo logističko­m podrškom. Postoje ekipe na terenu koje prate tržište, pomažu poduzetnic­ima u dizajnu, plasmanu, daju im instrukcij­e o poslovanju. Kod nas ne znate kome bi se obratili. Novac dakle, nije dovoljan sam po sebi.

 ??  ?? Snježana Petrović Mašović, obrt Radovan Petrović
Snježana Petrović Mašović, obrt Radovan Petrović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia