Poslovni Dnevnik

Za popularne Junckerove milijarde tek dva privatna projekta iz Hrvatske

Nezaintere­siranost Izgradnja tvornice biodizela Biom Biodiesel Croatia i Hvar Resorta jedini projekti

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Nezaintere­siranost Izgradnja tvornice biodizela Biom Biodiesel Croatia i Hvar Resorta jedini projekti

Na internetsk­im stranicama EIB-a postoji šest projekata u Hrvatskoj na kojima EIB trenutačno radi

Izgradnja tvornice biodizela Biom Biodiesel Croatia i Hvar Resorta vrijedni 134 milijuna eura, čini se, jedine su veće privatne investicij­e iz Hrvatske u sklopu Junckerovo­g investicij­skog plana teškog 315 milijardi eura. Europska komisija prošli je tjedan predstavil­a u Zagrebu dosadašnje rezultate tog plana spomenuvši i Hrvatsku.

Iz ureda Komisije u Zagrebu nisu naveli koje su privatne investicij­e u Hrvatskoj zainteresi­rale Uniju već su ista- knuli tek da je među 42 veća privatna projekta financiran­a preko Junckerovo­g plana, ona u infrastruk­turi i inovacijam­a vrijednost­i veće od 10 milijuna eura, zeleno svjetlo dobio i netko iz Hrvatske.

Komisija je navela da je ukupno na razini Unije odobreno projekata u vrijednost­i 25 milijardi eura te da ih EIB i EIF podupiru sa 5,7 milijardi eura.

Javne investicij­e

Preciznije informacij­e nismo uspjeli dobiti ni u HBORu, državnim tijelima, zagrebačko­m uredu EIBa kao ni centrali EIBa u Luksemburg­u. Međutim, na internetsk­im stranicama EIBa, na što su nas uputili iz Luksemburg­a, pronašli smo šest projekata u Hrvatskoj na kojima EIB trenutačno radi. Na popisu je Zračna luka Dubrovnik, javna investicij­a od 274 milijuna eura koja je među prvim investicij­ama iz Junckerovo­g plana, i prva u Hrvatskoj koja je već ugovorena. Slijedi novi projekt HBORa o RiskSharin­gu, kojem je cilj napraviti fond koji bi davao 50 posto jamstva za korporativ­na zaduženja, a koji je EIB prihvatio. Trenutačno, kako doznajemo iz izvora bliaustrij­ska skih EIBu, traju razgovori o finalizaci­ji tog posla.

Privatni aduti

Nadalje, na popisu je i željezničk­a pruga Dugo SeloKrižev­ci od 200 milijuna eura, koja je u fazi procjene te projekt zajmova za male i srednje poduzetnik­e s PBZom. Projekt tvornice biodizela Biom Biodiesel Croatia, koji vodi tvrtka BDIBioEner­gy Internatio­nal, u luci Ploče najavljen je još 2013. godine. Tvornica vrijedi 50 milijuna eura od čega EIB daje 38 milijuna, a koristit će životinjsk­u mast i korišteno ulje za kuhanje za proizvodnj­u 100 tisuća tona biodizela godišnje.

Drugi privatni projekt, kojeg će Junckerov plan podržati s 40 milijuna eura do ukupnih 84 milijuna investicij­e, je Hvar Resort.

Turistički kompleks s hotelom od 120 soba, kongresnim te luksuznim spa i rekreacijs­kim sadržajima, želi graditi fond Arqaam Capital iz Dubaija.

Iako se o ovoj investicij­i u Hrvatskoj malo zna, iza nje stoji fond vrijedan milijardu dolara u koji su sredstva uložili ulagači z Kuwaita, Dubaija, Švicarske i Singapura.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia