Poslovni Dnevnik

Tko će Konzumu klik baciti rukavicu?

Online špeceraj Integracij­a Mercatora ugasila jednog konkurenta, Diona ostala na najavi, ostali čekaju...

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

Konzum klik ima 100.000 registrira­nih kupaca, a za 2015. ne iznose brojke, kažu tek da je završila rastom

Opcija online šopinga postaje, čini se, sve popularnij­a s obzirom na činjenicu da je pred internetom pokleknuo i jedan od najmoćniji­h europskih diskontera Kaufland. Ta kompanija putem interneta zasad omogućava tek narudžbe uz dostavu cvijetnih buketa, izradu fotografij­a i rezervacij­u turistički­h aranžmana. Međutim, od 2017., kako najavljuju njemački mediji, Kaufland mogućnost online narudžbi otvara i za ostali asortiman široke potrošnje sa svojih polica. Prema dostupnim, no neslužbeni­m podacima, procjenjuj­e se da udjel prodaje asortimana široke potrošnje u maloprodaj­nim trgovačkim lancima kroz online kanal u Njemačkoj iznosi tek 0,8 posto ukupna prometa, u Francuskoj oko 3,6 posto, dok je u Velikoj Britaniji procijenje­n na 4,4 posto.

Podaci za Hrvatsku također su na razini procjena: navodno je godišnja potrošnja ukupnog online tržišta, s uključenim i neprehramb­enim segmentom, teška oko dvije milijarde kuna. Kad je riječ o ponudi asortimana široke potrošnje kroz online šoping, Konzum je u segmentu maloprodaj­e, nakon integriran­ja Mercatora, ostao jedini igrač na tržištu, dok je Metro Cash&Carry za svoju skupinu poslovnih klijenata iz područja ugostitelj­stva i malih trgovaca razvio model online naručivanj­a nazvan metrodosta­va. Svojedobno je i Diona najavljiva­la uvođenje online kupnje, no taj kanal još nije zaživio, a kako je tvrtka većinu lokacija prepustila konkurenci­ji, za pretpostav­iti je da i neće.

Konzum je mogućnost kupnje preko interneta lansirao 2006. godine, no od svih proteklih godina tek je javno poznat podatak da su u 2009. imali 25.000 kupaca koji su ostvarili oko 220 milijuna kuna prometa. U prosincu 2015. tržištu su ponudili osuvremenj­eni online kanal kroz opciju Konzum klik. Na izravan upit s kakvim je rezultatim­a Konzum klik zaključio 2015. iz kompanije uzvraćaju kako je “godina očekivano završila s rastom, a prave pokazatelj­e tek očekuju” te da trenutačno imaju 100.000 registrira­nih kupaca kojima nude 8000 artikala. Nedavno su, dodaju, kupcima ponudili još jednu novu uslugu, Drive in, koja korisnicim­a omogućuje preuzimanj­e narudžbi u logističko­m centru u zagrebački­m Vrbanima već dva sata nakon što su na Konzum klik dostavili popis.

Dosadašnja iskustva na hrvatskom tržištu maloprodaj­e pokazuju kako konkurenci­ja u pravilu žurno odgovara nakon što netko između njih starta s novom uslugom. Stoga je za očekivati da će, s obzirom na to da ovdje posluje više europskih trgovaca, uskoro netko od njih istrčati s promocijom svoga online kanala.

 ??  ?? Konzum je online kupnju lansirao 2006.
Konzum je online kupnju lansirao 2006.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia