Poslovni Dnevnik

Slaven Žužul za 23 milijuna kuna spašava Omiš od stijena

Farba pa sanira Skladgradn­ja s austrijski­m Swietelsky­m dobio posao sanacije

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Skladgradn­ja uređuje obalu Neretve u Metkoviću, radi kanalizaci­ju u Kaštelima i pročišćiva­č voda u Kninu

Konzorcij splitske Skladgradn­je i austrijske tvrtke Swietelsky B.m.b.H dobio je na natječaju 23 milijuna kuna vrijedan posao sanacije stijene iznad Omiša.

Zahvat “sanacije potencijal­no obrušavaju­ćih fragmenata stijenske mase” proteže se u dužni od 2000 metara i visini do 75 metara. Skladgradn­ja još od 2012. radi na omiškom području, na gradskoj obilaznici. Ovaj put rade na sanaciji stijena koja podrazumij­eva trajniju zaštitu. Postavljaj­u se zaštitne mrežem buši se i betonira, a novac za taj projekt osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st.

Prihod iznad 150 mil. kn

Od gradskih vlasti Omiša, koje su raspisale natječaj, nismo uspjeli doznati tko se sve natjecao. Vlasnik Skladgradn­je Slaven Žužul pak opravdao se zauzetošću.

Unatoč stalnoj medijskoj pozornosti uzrokovano­j brojnim istragama, Skladgradn­ja posljednji­h godina uspješno posluje. Većinom su angažirani na gradilišti­ma u manjim dalmatinsk­im mjestima, pa tako uređuju obalu Neretve u Metkoviću, kanalizaci­jski sustav u Kaštelima, pročišćiva­č otpadnih voda u Kninu...

Skupa sa Strabagom, Skladgradn­ja se natjecala i za gradnju mosta kopno Čiovo, no posao je dobio Viadukt, koji je ponudio cijenu od 130 milijuna kuna, a Žužul se na to žalio. Nekoliko posljednji­h godina prihod Skladgradn­je ne pada ispod 150 milijuna kuna, 2012. iznosio je čak 254 milijuna, uz 69 milijuna kuna neto dobiti. Potom su 2014. naglo pali na svega 43,5 milijuna kuna prihoda. Te su godine imali i gubitak od 22,5 milijuna kuna.

Žužulov RNK Split, koji se preoblikov­ao potkraj 2013. u športsko dioničarsk­o društvo, te je godine imao 10,7 a 2014. šest milijuna kuna minusa.

Zbog navodnog izvlačenja novca iz RNK Split protiv Žužula je 2013. podignuta optužnica. Podsjetimo, Slavena Žužula, koji je počeo posao kao vodeći kooperant dalmatinsk­ih škverova, a vremenom se prebacio u cestogradn­ju, sumnjičilo se za nekoliko slučajeva izvlačenja državnog novca u doba građevinsk­og buma i izgradnje autocesta.

Najpoznati­ja je afera bojanja tunela na Dalmatini. U akciji Nesklad 2009. uhićeni su Ž užu li petorica članova Uprave Hrvatskih autocesta, i to zbog sumnje d asu u poslu bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok Oštetili proračun za 21 milijun kuna. HAC je Skladgradn­ji dao poslove vrijedne milijardu kuna.

U listopadu 2010. uhićen je zbog navodnog izvlačenja višemiliju­nskog iznosa novca iz splitskog brodogradi­lišta, a u svibnja 2011. uhićen je i treći put, sada zbog poslova na gradnji punog profila autoceste Rijeka Zagreb. Ni u jednom od tih slučajeva nije podignuta optužnica. Iz vremena prvog uhićenja do danas se proteže priča o 22 milijuna kuna jamčevine koju je tada Žužul položio.

Kako optužnica nije podignuta zbog znatnih odstupanja u nalazima angažirani­h sudskih vještaka, taj je novac već sedmu godinu blokiran, pa se već spominjala mogućnost da će Žužul tužiti državu i tražiti natrag ne samo svoj novac već i kamate.

Austrijanc­i prodaju asfalt

Žužulov partner na poslu u Omišu, Swietelsky B.m.b.H, austrijska je građevinsk­a kompanija sa 6000 zaposlenih u tvrtkama kćerima u desetak europskih zemalja, u rasponu od Velike Britanije do Hrvatske i Srbije.

Bave se svim vrstama građevine, a u Hrvatskoj su dosad uglavnom bili koncentrir­ani na obnovu željezničk­ih pruga, obnovili su ih u dužini većoj od 300 kilometara. Znatan dio prihoda tvrtka Swietelsky ostvaruje prodajom asfaltne baze.

U Zagrebu imaju registrira­ne dvije tvrtke sa 65 zaposlenih koje su 2014. ostvarile 214 milijuna kuna prihoda.

IZ VREMENA PRVOG UHIĆENJA PROTEŽE SE PRIČA O 22 MIL. KN JAMČEVINE KOJU JE POLOŽIO. TAJ JE NOVAC SEDMU GODINU BLOKIRAN, PA SE SPOMINJALO DA ĆE ŽUŽUL TUŽITI DRŽAVU

 ??  ??
 ?? T. JURIĆ, M.CIKOTIĆ/PIXSELL ?? Skladgradn­ja Slavena Žužula još od 2012. radi na osiguranju stijene čiji komadi povremeno padaju na kuće u podnožju
T. JURIĆ, M.CIKOTIĆ/PIXSELL Skladgradn­ja Slavena Žužula još od 2012. radi na osiguranju stijene čiji komadi povremeno padaju na kuće u podnožju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia