Poslovni Dnevnik

Slovenija želi spasiti GEN-I od stranaca

Dogovor Konzorciji slovenskih tvrtku kupuje trgovca strujom

-

Pojedini energetiča­ri tvrde da Elektro Ljubljana, koja je 80% u vlasništvu države, nema dovoljno sluha za kupce iz inozemstva

Povezivanj­e slovenskih dobavljača električne energije, kompanije GENI i ljubljansk­e Elektro energije ima u pozadini dodatnu dimenziju, ali čini se da je u prvom planu borba za kontrolu nad “low cost” trgovcem strujom, tvrtkom GENI, koji je prisutan i na tržištima u regiji, pa i u Hrvatskoj. Kakav plan su smislili Robert Golob (GENI) i Andrej Ribič (Elektro Ljubljana), hoće li stvarno kupiti jedan drugoga, pita se slo- venski list Finance. Odgonetka tog tajnog plana je, navodi list, u tome je da će jedna tvrtka kupiti drugu, da bi ta onda dobivenim novcem kupila onu prvu.

Odobreno spajanje

Naime, Elektro energija, tvrtka kompanije Elektro Ljubljana i trgovac električno­m energijom GENI najavili su prošle godine da će se spojiti, ili da će GENI ući u vlasništvo Elektro energije koja opskrbljuj­e oko 200 tisuća potrošača električno­m energijom.

Spajanje je odobreno od strane regulatora tržišnog natjecanja. Međutim, pojedini energetski stručnjaci nisu oduševljen­i tim planom. Prema njihovom mišljenju, to spajanje nije dobro jer je riječ o domaćim kompanijam­a, čemu dodaju da Elektro Ljubljana, koja je 80 posto u vlasništvu države, nije imala dovoljno sluha za druge moguće kupce, iako iako je mogla dobiti višu cijenu. U cijelom tom poslu, očito postoji još jedna važna stavka,

naime, vlasništvo na opskrbljiv­ačem električno­m energijom, tvrtkom GEN-I. Kompanija je sada u 50-postotnom vlasništvu državne tvrtke GEN Energija koja upravlja nuklearnom elektranom Krško, a 50 posto vlasništva ima Petrol. Ta je kompanija nedavno odlučio prodati svoj udjel, vjerojatno zbog toga što nije imala nikakav utjecaj na odluke koje su se donosile u GEN-I-ju, navodi list. Za Petrolov udjele, prema neslužbeni­m informacij­ama, postoji zanimanje, pogotovo među igračima iz inozemstva koji dolaze na slovensko tržištu električne energije, prije svega njemački RWE i Hrvatska elektropri­vreda (HEP). Stoga bi, kako navode Finance, Elektro Ljubljana GEN-Iju prodala udio u svojoj tvrtki Elektro energija, da bi potom Elektro Ljubljana, navodno s konzorcije­m slovenskih tvrtki, od Petrola kupila 50 posto dionica GEN-I-ja.

Kada su Andrej Ribič, čelnik Elektro Ljubljane i Robert Golob, šef GENIja krajem listopada službeno najavili spajanje kompanija GEN-I i Elektro energija, nije spomenut ulazak Elektro Ljubljane u vlasništvo GEN-I-ja.

Kontrola 40 posto tržišta

Međutim, obojica su takve planove potvrdili Financama. “Doista, riječ se o ulasku u GEN-I, ali ne samostalno, nego u konzorciju”, rekao je Andrej Ribič, ali nije želio navesti članove tog konzorcija. Jednako, Golob kaže da to nije objava rata mogućim stranim kupcima, koji se potencijal­no mogu natjecati za udio u GEN-I-ju.

Golobu bi, prema mišljenju sugovornik­a Financa, najviše odgovarao takav “prijateljs­ki” vlasnik, jer je u Sloveniji poznato kako je on u vrlo dobrim odnosima s drugim vlasnikom GENIja, državnom kompanijom GEN Energija.

Iako Golob i Ribič tvrde da su razgovori o spajanju dvije energetske tvrtke u završnoj fazi, kažu i da procjena vrijednost­i Elektro energije još nije završena, a ne zna se niti kako će GENI platiti za ulazak u vlasništvo te kompanije.

Nije poznato niti koliko bi vlasnika Elektro energije, Elektro Ljubljanu, stajao ulazak u GEN-I. U bilanci Petrola njihova polovica GEN-I-a vrijedi od 45,1 milijuna eura.

Naravno, ništa od svega neće biti moguće ako se ne dobije pozitivno mišljenje Nadzornog odbora Elektro Ljubljane i Slovenskog državnog holdinga, koji spajanje Elektro energije i GENIja zasad ne želi komentirat­i. GENI i Elektro energija donedavno su, po tržišnom udjelu, bila dva najveća slovenska trgovca električno­m energijom. Ipak, na drugo mjestu po tržišnom udjelu popela se udružena tvrtka Elektro Gorenjske i Elektro Celja.

Prema podacima Ministarst­va za infrastruk­turu, GENI je krajem prošle godine dominirao na tržištu s udjelom od 23 posto, a Elektro energija je imala 18,2 posto maloprodaj­nog tržišta električne energije. Ako im uspije spajanje, za što kako se čini nema ozbiljniji­h prepreka imat će zajedno pod nadzorom više od 40 posto maloprodaj­nog tržišta električne energije u Sloveniji.

GEN-I I ELEKTRO ENERGIJA DONEDAVNO SU PO TRŽIŠNOM UDJELU BILI DVA NAJVEĆA SLOVENSKA TRGOVCA ELEKTRIČNO­M ENERGIJOM

 ?? FOTOLIA ?? Stranci će biti isključeni iz utrke za vlasništvo nad 50% GEN-I-ja
FOTOLIA Stranci će biti isključeni iz utrke za vlasništvo nad 50% GEN-I-ja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia