Poslovni Dnevnik

Plin sve jeftiniji, dok je potrošača sve manje

Grijanje U Srbiji samo 249.000 ili 10% stanovništ­va ima priključak, unatoč lanjskom pojeftinje­nju plina od 23 posto

-

USrbiji već godinama oko 249.000 kućanstava (10% od ukupnog broja) ima priključak za plin. Planovi i dugoročne projekcije, da će u Srbiji 2015. biti najmanje 450.000 potrošača plina pali su u vodu, piše Politika. Jednostavn­o, dok je kilovatsat električne energije za grijanje jeftiniji od plina, pa čak i od čvrstog ogrjeva, ne može biti govora o širenju plinske mreže.

Na povećanje broja potrošača prirodnog plina nije utjecalo ni sniženje cijene za 23 posto prošle godine. “Cijena priključka je i dalje vrlo visoka. Ide do 1000 i 1500 eura”, kaže Vojislav Vuletić, predsjedni­k Udruženja za plin Srbije. Postavlja se pitanje, dodaje Politika, treba li u takvim okolnostim­a Srbija tražiti alternativ­ni pravac opskrbe plinom ili se domaća potrošnja može zadovoljit­i zalihama u podzemnom skladištu plina Banatski Dvor, gdje bi do kraja godine umjesto 450 milijardi trebala biti uskladište­na milijarda prostornih metara plina.

Srbijagas opskrbljuj­e oko 95.000 kućanstava i više od 600 industrijs­kih potrošača. Ali, od 20.000 kućanstava u Užicu, oko 13.500 ima mogućnost priključen­ja na plinovod, pokazala je studija rađena prije početka procesa plinofikac­ije grada. Međutim, u Užicu se, kako pokazuju podaci, samo 360 kućanstava priključil­o na plin.

 ?? PD ?? Dok je struja za grijanje jeftina, nema potrebe za novim plinovodim­a
PD Dok je struja za grijanje jeftina, nema potrebe za novim plinovodim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia