Poslovni Dnevnik

SVIJET TURSKO GOSPODARST­VO SVE VIŠE TRPI ZBOG RATOVA

Pucanj u ekonomiju Pogoršana sigurnosna situacija u Turskoj

-

Bombaški napad u Ankari u četvrtak za koju su optužene kurdske milicije naglasio je pitanje sve značajnije­g pogoršanja sigurnosne situacije u Turskoj koja se sve više negativno odražava na gospodarst­vo. Analitičar­i procjenjuj­u kako se Turska bori sa sve više neprijatel­ja unutar i izvan svojih granica.

Osim s islamistim­a ISISa, turska vojska sukobljava se s kurdskim snagama u Siriji i Iraku, a tu su u krajnje zategnuti odnosi s Rusijom nakon lanj- skog obaranja ruskog borbenog zrakoplova. Sve te tenzije imaju ozbiljne reperkusij­e na tursku ekonomiju jer se procjenjuj­e da će je samo zahlađenje odnosa s Rusijom stajati izravno i neizravno devet milijardi dolara.

Iako vlada premijera Ahmeta Davatoglua umanjuje efekte ruskih sankcija koje se očituju u zabrani trgovine poljoprivr­ednim proizvodim­a te sugestiji ruskim turistima da zaobiđu turska ljetovališ­ta, Europska banka za obnovu i razvoj ocjenjuje da taj sukob umanjuje turski BDP za 0,4 posto. Na kraju, ne treba zanemariti ni troškove izbjegličk­og vala jer je Turska od prosinca pružila utočište za gotovo dva milijuna izbjeglica.

U tom kontekstu, ne treba čuditi što je vlada u Ankari snizila prognoze ekonomskog rasta za prošlu i ovu godinu za jedan posto. Tako sada očekuje da je tursko gospodarst­vo lani poraslo tri posto, a da će ove ojačati četiri posto.

 ?? REUTERS ?? Za bombaški napad u Ankari optuženi su Kurdi
REUTERS Za bombaški napad u Ankari optuženi su Kurdi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia