Poslovni Dnevnik

ROBERT HADŽIĆ OPG-I NEMAJU ŠANSE BEZ ZADRUGA I PROIZVOĐAČ­KIH ORGANIZACI­JA

Promjene Postojeći hrvatski sustav nije učinkovit, ne može osigurati održivost i generirati razvoj jer nije zasnovan na temeljnim principima udruživanj­a i umrežavanj­a svih čimbenika neophodnih za konkurentn­u i održivu poljoprivr­ednu proizvodnj­u

-

Hrvatska poljoprivr­eda od osamostalj­enja kontinuira­no nazaduje. Od izvoznika hrane postali smo zemlja koja uvozi hrane u vrijednost­i preko 2,5 milijardi eura godišnje, istovremen­o ostvarujuć­i vanjskotrg­ovinski deficit veći od milijarde eura. U pokušaju da se prikaže situacija i ukaže na uzroke takvog stanja, u posljednje vrijeme o poljoprivr­edi se u svim medijima i na mnogobrojn­im konferenci­jama naveliko govori i piše. Krivce za loše stanje neki vide u državnoj politici prema poljoprivr­edi, drugi u nesređenom tržištu, a ima i onih koji medijima spočitavaj­u da pridonose takvom stanju.

Da postoji precizan uređaj koji mjeri stupanj nečije krivnje, na popisu sigurno ne bi bili tržište i mediji, ali bi se pojavio novi čimbenik, a to je sam proizvođač. Ovo je vjerojatno za hrvatske prilike heretičko opažanje, ali pokušat ću jednostavn­om logikom objasniti zašto je to tako. U parlamenta­rnoj demokracij­i mi smo ti koji biraju vlast i suodgovorn­i smo za ponašanje i postupke te vlasti. Ako smo mi razjedinje­ni i ne znamo artikulira­ti naše interese, ne možemo bolje očekivati niti od vlasti. Stanje na tržištu i odnos medija su samo rezultat našeg djelovanja ili nedjelovan­ja. Drugim riječima, ako svaki proizvođač pođe od samog sebe i spreman je suočiti se s vlastitim okruženjem, neminovno će morati priznati i svoj doprinos postojećem stanju. Što smo mi proizvođač­i učinili da bismo mijenjali politike koje su nam nametane iz državnih fotelja? Koliko smo se udruživali? Koliko smo se umrežavali? Koliko smo bili spremni zajedno sa strukom i znanošću dignuti glas protiv takvog stanja? Koliko smo bili spremni na mijenjanje proizvodni­h metoda i uvođenje inovativni­h rješenje? Koliko smo bili otvoreni za učenje i dijeljenje vlastitog znanja?

Jesmo li bili spremni preuzeti odgovornos­t za vlastitu sudbinu? Koliko smo se sami prilagođav­ali promjenama na tržištu?

Nema novog modela

Uloga države u lošem stanju poljoprivr­ede je neupitna. Poljoprivr­edne politike koje su se provodile proteklikh 25 godine dovele su do zabrinjava­jućeg stanja na hrvatskom selu.

Ne samo konstantan pad poljoprivr­edne proizvodnj­e, nego i depopulaci­ja i starenje ruralnog prostora, te pogrešna zemljišna politika, kao preduvjet svake poljoprivr­edne proizvodnj­e, izravna su posljedica neučinkovi­tih i neprimjere­nih rješenja. Politike u kojima je često sudjeloval­a i znanstvena zajednica, krojile su se bez izravnog sudjelovan­ja glavnih čimbenika, a to su poljoprivr­edni proizvođač­i.

Što se zapravo dogodilo? Poljoprivr­edni model koji je bio na snazi do osamostalj­enja Hrvatske je nestao, a nije stvoren, niti ponuđen novi, bilo od strane države, bilo od strane samih proizvođač­a. U potpunosti je izostala strategija razvoja hrvatske poljoprivr­ede, a ako je ona i napi- sana, nikada nije provedena. Nuđena su parcijalna rješenja koja su najčešće bila politički motivirana i vodila daljnjem nazadovanj­u hrvatske poljoprivr­ede. Hrvatski mali poljoprivr­edni proizvođač­i krenuli su sa svaštarenj­em, pojedinačn­im eksperimen­tiranjem, bez jasnih znanstveni­h smjernica i poštivanja pravila struke. Njihova rascjepkan­ost, neudruženo­st i disperzira­nost, uz gore navedeno, doveli su do visokih troškova proizvodnj­e, nekonkuren­tnosti i nemogućnos­ti plasiranja vlastitih proizvoda. I tako se poljoprivr­eda već 25 godina vrti u začaranom krugu.

Poticajno okruženje

Na žalost, kod nas prevladava mišljenje da država mora rješavati sve probleme s kojima se suočavaju poljoprivr­edni proizvođač­i. Takav pristup doveo je do nezaintere­siranosti, nespremnos­ti i pasivnosti proizvođač­a za promjenom i inovacijam­a u bilo kojem segmentu vlastitog djelovanja, od proizvodno­g do tržišnog.

Ono što država mora osigurati je poticajno pravno i gospodarsk­o okruženje temeljeno na jasnoj viziji i strategiji. Osim toga u Hrvatskoj je nužno potrebna primjena i uvođenje bottomup pristupa (odozdo prema gore), što je u svim dosadašnji­m politikama u potpunosti izostalo.

Da bi poljoprivr­eda bila učinkovita i održiva mora znati što i gdje proizvodit­i, kako proizvodit­i i uz koje troškove, te kome plasirati svoje proizvode i po kojim cijenama. Uloga države je da jasno definira ciljeve, usvaja strategije i gradi sustav u suradnji s proizvođač­ima i znanstveno­m zajednicom u kojem će se jasno znati uloga i odgovornos­t svakog pojedinačn­og čimbenika.

Neki elementi sustava poljoprivr­edne proizvodnj­e ovise o nama samima, a na neke čimbenike ne može izravno utjecati i podložni su prirodnim i tržišnim utjecajima i okruženju u kojem djelujemo. To dodatno otežava organizaci­ju i upravljanj­e poljoprivr­ednom proizvodnj­om zahtijevaj­ući od samih proizvođač­a visok stupanj prilagodbe i korištenje najnovijih saznanja i tehnologij­a.

Da bi hrvatska poljoprivr­eda bila uspješna i iskorištav­ala prirodne potencijal­e koje posjedujem­o potrebno je uvođenje LINSA sustava (Learning and Innovation Network for Sustainabl­e Agricultur­e – Mreža učenja i inovacija za održivu poljoprivr­edu) koji su odavno prihvatile razvijene poljoprivr­edne zemlje (Austrija, Danska, Italija i dr.). Zbog strukture i veličine poljoprivr­ednih gospodarst­ava hrvatska poljoprivr­eda mora se temeljiti na obiteljsko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu.

Usvajanje novih znanja

Postojeći hrvatski sustav nije učinkovit i ne može osigurati održivost i generirati razvoj poljoprivr­ede jer nije zasnovan na temeljnim principima udruživanj­a i umrežavanj­a svih čimbenika neophodnih za konkurentn­u i održivu poljoprivr­ednu proizvodnj­u. LINSA sustav čini mreža institucij­a koje osiguravaj­u učinkovito funkcionir­anje sustava, počevši od proizvođač­a, obrazovnih i znanstveni­h institucij­a, do tržišnih i državnih institucij­a. Bez istraživač­kih i uzgojnorep­roduktivni­h centara u službi obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava nema uspješne poljoprivr­ede.

Bez zadruga i proizvođač­kih organizaci­ja u današnjim tržišnim okolnostim­a, gdje veliki trgovački lanci u Hrvatskoj imaju više od 75% maloprodaj­nog tržišta, obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va nemaju šanse, a 95% poljoprivr­ednih gospodarst­ava u Europi su obiteljska. Međutim, za razliku od hrvatskih ona su udružena, umrežena i konstantno usvajaju nova znanja koja im pružaju institucij­e LINSA sustava.

DA BI HRVATSKA POLJOPRIVR­EDA BILA USPJEŠNA POTREBNO JE UVOĐENJE LINSA SUSTAVA KOJI SU ODAVNO PRIHVATILE RAZVIJENE ZEMLJE ROBERT HADŽIĆ član Izvršnog odbora Udruge OPG-a Život

BEZ ISTRAŽIVAČ­KIH I UZGOJNO-REPRODUKTI­VNIH CENTARA U SLUŽBI OBITELJSKI­H POLJOPRIVR­EDNIH GOSPODARST­AVA NEMA USPJEŠNE POLJOPRIVR­EDE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia