Poslovni Dnevnik

MMF za rezanje broja agencija i razina javne vlasti

Blagi nadzor Posjet Međunarodn­og monetarnog fonda zaključen u znaku poticaja Vladi Tihomira Oreškovića

- JADRANKA DOZAN

Međunarodn­i monetarni fond poručuje kako fiskalnu prilagodbu “treba planirati tako da bude poticajna za rast u mjeri u kojoj je to moguće”

Umjesto očekivanog najnovijeg izvješća Europske komisije za Hrvatsku s detaljnim ocjenama stanja i izgleda gospodarst­va, glavnih rizika te dinamike prilagodbe i ispravljan­ja neravnoŽAR­KO teža, u srijedu se kratkim očitovanje­m oglasilo tek izaslanstv­o Međunarodn­og monetarnog fonda. Već neko vrijeme MMFovci u svojim ocjenama općenito pokazuju više razumijeva­nja za ograničava­juće političke okolnosti u kojima djeluju vlade zemalja s izraženim neravnotež­ama i slabostima javnih financija, pa je tako i ovotjedni posjet, koji je inače tek prethodnic­a travanjski­m redovnim konzultaci­jama, zaključen u znaku dobrohotno­sti i podstreka Vladi Tihomira Oreškovića. “Ohrabruje poboljšanj­e makroekono­mskih pokazatelj­a započeto krajem 2014. i opsežan program politika nove Vlade. Brza provedba strukturni­h reformi bit će ključna za održavanje trajnog rasta i zaposlenos­ti te za smanjivanj­e ranjivosti i zaštitu od negativnih rizika”, izjavio je novi šef Misije Fonda za Hrvatsku Khaled Sakr nakon što je proteklih dana održao niz sastanaka s ministrima, guvernerom te predstavni­cima privatnog sektora i civilnog društva.

Poput većine domaćih i stranih ekonomskih i financijsk­ih institucij­a, i u Fondu upozoravaj­u kako obuzdavanj­e rastućeg javnog duga zahtijeva daljnju fiskalnu konsolidac­iju, no čini se da zagovaraju upravo oprezno balansiraj­ući pristup koji proklamira­ju premijer Orešković i ministar financija Marić. Ukratko, smatraju kako fiskalnu prilagodbu “treba planirati tako da bude poticajna za rast u mjeri u kojoj je to moguće”. Poznato zvuči i preporuka da bi s tim u vezi bilo važno ubrzati provedbu planova s ciljem povećanja apsorbiran­ja sredstava iz strukturni­h i Kohezijsko­g fonda EU.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia