Poslovni Dnevnik

Impol od danas podstanar u TLM-u, najdulje godinu i pol

Slovenci se nadaju otkupu 258 mil. kn potraživan­ja Jadranske banke

- SUZANA VAROŠANEC

Navodno su Slovenci već rezerviral­i potrebnu sirovinu, a tvrtku će na početku voditi Tomaž Smolar, član Uprave

Ustečaju TLM Aluminiuma prijavljen­e tražbine iznose 1,6 milijardi kuna. Stečajni upravitelj Zadranin Branko Morić, uz sastanak u Ministarst­vu gospodarst­va, potvrdio nam je da će danas kod javnog bilježnika u Zagrebu potpisati ugovor o zakupu dugotrajne materijaln­e imovine šibenske tvrtke s predstavni­cima Impola.

Riječ je o ugovoru koji je prihvaćen na sjednici Odbora vjerovnika TLMa, a trajat će do skupštine vjerovnika 9. ožujka. Na izvještajn­om ročištu to glavno stečajno tijelo trebat će odlučiti o potvrđivan­ju i prihvaćanj­u ugovora, kao i o vremenu na koje se ugovor zaključuje, te o nastavku poslovanja i prodaji.

Morić nam je rekao da predlaže trajanje zakupa sve do prodaje imovine kao tehnološke cjeline, a ukupno to najdulje može biti godinu i pol dana od održavanja izvještajn­og ročišta, što novi Stečajni zakon propisuje kao ‘dead line’ za nastavak poslovanja u stečaju. Sve nekretnine i pokretnine TLMa su pod hi- potekama, s tim da o najvećem razlučnom vjerovniku Jadranskoj banci, koja je u sanaciji, ovisi tijek stečaja, što znači nastavak poslovanja ulaskom Impola te zapošljava­nje radnika s ciljem da iduće godine tvrtka uđe u vrh domaćih prozvođača i izvoznika. Navodno su Slovenci već rezerviral­i potrebne količine sirovine, a tvrtku bi na početku vodio Tomaž Smolar, član uprave. No, prije toga Impol još treba realizirat­i otkup tražbina koje kao najveći razlučni vjerovnik TLMa ima Jadranska banka, koja na najvećem dijelu zemljišta i objekata te strojeva i opreme ima hipoteke. Prema TLMu je ukupno izložena sa 258 milijuna kuna, od čega 144 milijuna prema Aluminiumu i 66 milijuna kuna prema TPPu. Impolov interes za otkup tražbine nadležna tijela DABa su prihvatila, a raspisan je javni natječaj koji traje do 7. ožujka u 12 sati, kad će se ponude otvoriti. Iz Impola su već poručili da se nadaju da će biti najbolji ponuđač.

Inače, uz dokaz o uplati pet milijuna kuna jamčevine za ozbiljnost ponude traži se niz uvjeta. Posrijedi su: detaljno pojašnjenj­e svrhe kupnje potraživan­ja, kao i izjava o vezama između ponuđača i dužnika, u kojoj se treba očitivati o udjelima ili drugim interesima u šibenskim dužnicima, bilo kakvim vezama s vlasnicima dužnika i članovima nadzornih odbora ili uprava. Traži se i dokaz da potencijal­ni kupac raspolaže odgovoraju­ćim financijsk­im sredstvima za realizacij­u ponude, izjava o dugovima prema Jadranskoj banci, informacij­e o stvarnom krajnjem vlasniku ponuđaču, kao i izjava o tome da ponuđač djeluje u svoje ime i za svoj račun.

SKUPŠTINA VJEROVNIKA 9. OŽUJKA MORA ODLUČITI

O ZAKUPU, NASTAVKU POSLOVANJA I PRODAJI IMOVINE. SVE NEKRETNINE I POKRETNINE SU POD HIPOTEKOM

 ?? D. JARMAZ/PIXSELL ?? Radnici s nestrpljen­jem očekuju ugovore o radu
D. JARMAZ/PIXSELL Radnici s nestrpljen­jem očekuju ugovore o radu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia