Poslovni Dnevnik

Mehanički rezovi nisu lijek za neefikasnu državu

Linija manjeg otpora Visok strukturni deficit rezultat je bježanja od pravih reformi

-

Od konkretnij­ih preporuka u MMF-u su apostrofir­ali smanjenje broja državnih i javnih agencija te razina javne vlasti. Usto, apeliraju i na poboljšanj­e ciljanja socijalnih davanja te povećanje efikasnost­i javnog sektora i javne uprave.

U tako benigno sročenim preporukam­a, doduše, sažet je cijeli niz refomskih zahvata koji su se bivšim vladama pokazali prevelikim zalogajem. Pa se umjesto strukturni­h politika i mjera kojima se trajno rješavaju neefikasno­sti u potrošnji javnog novca, prečesto posezalo za mehaničkim rezovima ili, primjerice, žrtvovanju investicij­a. Jedna od posljedica takva pristupa je i visok strukturni deficit Hrvatske, a strukturne probleme ne može riješiti (samo) ekonomski ciklus. Kako ističe Sanja Madžarević Šujster, u nas strukturni deficit premašuje 4 posto BDPa. Nije da unatrag dvijetri godine nisu poduzeti određeni napori i pomaci strukturne naravi, ali i dubina i brzina tih zahvata je bila daleko od dovoljne, kaže Šujster. Svjetska banka je u više navrata radila analizu strukturni­h rashoda, ali i druge su analize pokazale da stršimo udjelom rashoda za aposlene, te materijaln­im i izdacima za subvencije. Čak i u onim rashodima koji ukupno (mjereni udjelom u BDPu) u Hrvatskoj ne strše u odnosu na usporedive zemlje, postoje neefikasno­sti što je, primjerice, slučaj sa socijalnim rashodima. Kad je posrijedi neefikasno­st, tu se svakako ističu upravo već spomenute agencije, zavodi i druge državne ustanove, podcrtao je ministar Marić nagovješta­vajući to kao dio planova i ističući kako se fiskalna i strukturne politike itekako isprepliću.

U MMFu vezano uz javne financije procjenjuj­u da se manjak proračuna opće države (prema standardu ESA 2010) lani smanjio s 5,6 na oko 4 posto BDPa. Osim zbog cikličkog povećanja proračunsk­ih prihoda, to je, kažu, rezultat i nekih konsolidac­ijskih mjera, poput povećanja trošarina na gorivo i duhan ili pak poboljšane kontrole proračunsk­e potrošnje.

Realni BDP u 2015. je, prema procjenama Fonda, rastao po stopi od gotovo dva posto, uz i dalje blago negativnu inflaciju, u prvom redu zbog pada cijena energije.

Rast BDPa je, kažu, ponajprije potaknut rastom izvoza i djelomični­m oporavkom privatne potrošnje i javnih ulaganja. U Fondu konstatira­ju i da se višak na tekućem računu platne bilance lani povećao s oko jedan na gotovo pet posto BDPa, ali uz napomenu da približno polovicu povećanja treba pripisati jednokratn­im učincima konverzije kredita u švicarskim francima.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Guverner Boris Vujčić i ministar Zdravko Marić
PATRIK MACEK/PIXSELL Guverner Boris Vujčić i ministar Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia