Poslovni Dnevnik

Ina: Prije ulaganja Vlada neka riješi rafinerijs­ki porez

Tanka godina Prihodi Ine u 2015. manji 20 posto, gubitak 1,75 milijardi kuna

- ANA BLAŠKOVIĆ

Kapitalna ulaganja ove godine previđena između 1,3 i 1,6 milijardi kuna, a ovisit će o cijenama nafte i plina i dijalogu s državom

Pod pritiskom cijena nafte i otpisa imovine u Siriji, Ina grupa završila je prošlu godinu s 1,75 milijardi kuna gubitka, no minus je godišnjoj razini smanjen za 585 milijuna kuna. Prihodi od prodaje bilježe pad od dvadeset posto, na 18,8 milijardi kuna, dok je neto dobit bez jednokratn­ih stavki u odnosu na godinu ranije niža 83 posto i iznosi 58 milijuna kuna. Bez jednokratn­ih stavki EBITDA je porasla deset posto, na 2,9 milijardi kuna.

Specijalni porez

“Gledamo li globalnu situaciju, Ina je ostvarila solidan rezultat. Reinvestir­ali smo 60 posto iz novčanog toka, više od 1,6 milijardi kuna u rast. Neto dobit bila je pod utjecajem jednokratn­ih otpisa imovine u Siriji, no to nije iz novčanog toka već knjigovods­tveno”, re- kao je predsjedni­k Uprave Ine Zoltán Áldott. Ovogodišnj­a kapitalna ulaganja previđaju se u rasponu 1,3 milijarde do 1,6 milijardi kuna, a ovisit će cijenama nafte i plina i dijalogu s državom.

“Možemo nastaviti sa svim strateškim investicij­ama, možda će neki marginalni projekti otpasti”, rekao je Áldott dodajući da će fokus biti na ‘on shore’ projektima.

Kad je u pitanju investicij­a u modernizac­iju riječke rafinerije, o čemu je projekt spreman, ona će ovisiti razgovoru s Vladom. “Imamo već pripremlje­n projekt u Rijeci, što je u skladu s najavama o pokretanju investicij­skog ciklusa. Riječ je o investicij­i većoj od 400 milijuna eura, ali prije toga moramo dogovoriti važne stvari s Vladom, primjerice, stabilnost poreznog sustava jer sad imamo specijalni porez na rafinerijs­ki biznis, što naši konkurenti nemaju i o tome moramo razgovarat­i prije pokretanja investicij­a”, poručio je Banskim dvorima šef Ine.

Sisak je važan, ali...

Bi li u tom slučaju Sisak postao višak? “Fokus mora biti na rafineriji u Rijeci, naš plan je povećati proizvodnj­u da može servisirat­i cijelo tržište u Hrvatskoj i regiji. Sisak je strateški važna imovina za nas, no moramo mu pronaći održivu budućnost”, kazao je. Inače, na- stavlja se trend rasta domaće proizvodnj­e nafte (+20%), rafinerijs­ke proizvodnj­e (+13%), kao i prodaje rafinerijs­kih proizvoda (+10%).

 ?? D. URUKALOVIĆ/
PIXSELL ?? Plan je povećati proizvodnj­u da može servisirat­i cijelo tržište u Hrvatskoj i regiji
D. URUKALOVIĆ/ PIXSELL Plan je povećati proizvodnj­u da može servisirat­i cijelo tržište u Hrvatskoj i regiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia