Poslovni Dnevnik

Moramo razvijati malo i srednje poduze

Moja poduzetna Hrvatska Gradovi i županije podržali su veliki projekt Styrije u Hrvatskoj, a razlog tomu je želja za poti

- MARTA DUIĆ ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

OKO 65,2% UDJELA SVIH NOVOOSNOVA­NIH PODUZEĆA DRŽI PET VODEĆIH ŽUPANIJA, TO ZNAČI DA JE U PREOSTALIH ŠESNAEST ŽUPANIJA OSNOVANO TEK MALO VIŠE OD TREĆINE

Projekt ‘Moja poduzetna Hrvatska’ u lokalne sredine dovodi i besplatne edukacije za male i srednje poduzetnik­e i obrtnike

Kako bi dodatno potaknuli razvoj malog i srednjeg poduzetniš­tva te obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava Poslovni dnevnik, Večernji list i 24 sata u suradnji s gradovima i županijama organizira­ju Festival poduzetniš­tva, obrtništva i OPG-a pod imenom “Moja poduzetna Hrvatska”.

Danas je više nego ikada potrebno poticati razvijanje gospodarst­va na lokalnoj razini, a na što ukazuju analize hrvatskog gospodarst­va. Jedan od njih je i ona tvrtke Bisnode koja pokazuje kako je od ukupno 12.896 lani osnovanih poduzeća, njih 33,8 posto ih je osnovano na području Grada Zagreba. Slijede Splitsko – dalmatinsk­a županija sa 9,6 posto, zatim Primorsko – goranska sa 8,2 posto, Istarska sa 7,4 posto te Zagrebačka sa 6,2 posto udjela.

Budući da 65,2 posto udjela svih novoosnova­nih poduzeća otpada na pet vodećih županija, to znači da je u preostalih šesnaest županija osnovano tek malo više od trećine poduzeća.

Povećanje broja tvrtki

Usporedba s 2014. godinom pokazuje kako je deset županija ostvarilo povećanje broja osnovanih poduzeća u 2015. godini, dok je njih jedanaest zabilježil­o pad. Najveći rast broja osnovanih poduzeća u 2015. godini od 18,9 posto imala je Sisačko – moslavačka županija, a nju slijede Šibensko – kninska sa 12,7 posto, Zadarska sa 10,8 posto, Vukovarsko – srijemska sa 10,3 posto te Varaždinsk­a sa 9,1 posto rasta.

Uvjerljivo najmanji broj ugašenih poduzeća imala je Ličko – senjska županija s tek 20 ugašenih poduzeća, dok su Požeško – slavonska i Virovitičk­o – podravska županija imale po 67 ugašenih poduzeća. Ličko – senjska županija vodeća je i dovođenjem u omjer broja osnovanih i ugašenih poduzeća tijekom 2015. godine. Tamo je omjer od 4,6 što znači da se je na svako ugašeno poduzeće u prosjeku osnivalo gotovo pet novih poduzeća. Iza ove županije su Dubrovačko – neretvansk­a s omjerom osnovanih i ugašenih poduzeća 2,8, zatim Splitsko – dalmatinsk­a s 2,1, Bjelovarsk­o – bilogorska s istim omjerom 2,1 te Istarska s omjerom 2,0. Koprivničk­o – križevačka županija sa 77,4 posto imala najveći udio “tvrtki za 10 kuna” , odnosno j.d.o.o. poduzeća među osnovanim poduzećima. Brodsko – posavska i Ličko – senjska županija imale su po 68,5 posto udjela j.d.o.o. poduzeća, Bjelovarsk­o – bilogorska 67,9 posto te Međimurska 67,6 posto. Najmanji udio j.d.o.o. poduzeća od 46,9 posto bio je u Dubrovačko – neretvansk­oj županiji, slijedile su Istarska sa 48,6 posto te Splitsko – dalmatinsk­a sa 50,3 posto udjela j.d.o.o. poduzeća u ukupno osnovanim poduzećima.

Pozitivni trendovi

Od 2012. do 2014. godine uočeni su pozitivni trendovi u segmentu malog i srednjeg poduzetniš­tva, investicij­e porasle za 5.13 posto, a izvoz za čak 20,14 posto. Porast broja poduzeća i zaposlenih prati i porast ukupnih prihoda koji su u trogodišnj­em razdoblju porasli za 3,82% s 324,6 milijarde kuna u 2012. do 337 milijarde u 2014. godini.

Najviši su prihodi u Gradu Zagrebu s 134,5 milijarde kuna, slijedi kontinenta­lna Hrvatska s 108,6 milijardi, a najniži su u primorskoj regiji sa 94 milijarde kuna. Analiza je pokazala da su mali i srednji poduzetnic­i najbrojnij­i u primorju, no najviše zapošljava­ju na kontinentu – na jedno poduzeće iz segmenta malih i srednjih dolazi gotovo sedam zaposlenih.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia