Poslovni Dnevnik

El Nino doveo do najvećeg skoka šećera od 1993.

Bojazan Najava nestašice uvećala cijenu devet posto

-

Terminski burzovni ugovori na šećer skočili su u utorak najviše od 1993. godine nakon najava da svijet ove godine zbog vremenskih neprilika čeka prvi pad proizvodnj­e nakon pet godina. Prema navodima CNBCa, terminski ugovori za isporuku u svibnju kojima se trenutno najaktivni­je trguje na američkoj robnoj burzi skočili su gotovo devet posto što je najveći dnevni skok cijene od ožujka 1993. godine. Cijena se zausta- vila na 13,9 američkih centi za 0,45 kilograma šećera. Na londonskoj burzi cijena bijelog šećera je skočila šest posto na 395,90 dolara za tonu.

Skok cijene uzrokovala je procjena Međunarodn­e organizaci­je za šećer da će ove godine u svijetu ukupno nedostajat­i pet milijuna metričkih tona šećera. Prvi pad proizvodnj­e u pet godina ponajviše je rezultat meteorološ­kog fenomena El Nino koji je doveo do nepovoljni­h vremenskih prilika u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođač­u. Međutim, El Nino nije isključivi razlog rastu cijene šećera.

Drugi je razlog skok cijene palmina ulja čije je kretanje cijene u uskoj povezanost­i s cijenama prehramben­ih artikala, poput soje i šećera. Cijene palmina ulja tijekom veljače dosegnule su najvišu razinu u 21 mjesec nakon što je objavljeno da su zalihe u Maleziji - drugom svjetskom proizvođač­u pale na šestomjese­čni minimum.

 ??  ?? Ove godine nedostajat će pet milijuna tona
Ove godine nedostajat će pet milijuna tona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia