Poslovni Dnevnik

Preuzimanj­e Sharpa ušlo u povijest

Presedan Tajvanski Foxconn postao prvi inozemni kupac neke istaknute japanske kompanije

-

Tajvanski Foxconn preuzimanj­em Sharpa ostvario je za japanski korporativ­ni kontekst rijetku pobjedu nekog stranog investitor­a. Japanska kompanija u četvrtak je priopćila da je prihvatila ponudu tešku 4,3 milijarde dolara kojom će Foxconn preuzeti 65,9 posto udjela nakon kupnje novih dionica za 118 jena po komadu.

Inače, to je 32 posto niže od tržišne cijene Sharpove dionice. Međutim, prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, tajvanski elektronič­ki div ukupno će u Sharp uložiti 5,8 milijardi dolara. Sharpovim prihvaćanj­em ponude Foxconn će ući u povijest kao prvi inozemni kupac neke istaknute japanske elektronič­ke tvrtke.

Foxconnov osnivač i predsjedni­k Terry Gou pet se godina pokušavao domoći posrnulog japanskog elektronič­kog diva, a posljednji­h mjeseci konkurenci­ja mu je bila državni fond INCJ koji je Sharp želio spojiti s tvrtkom Japan Display. Međutim, vodstvo Sharpa ipak se odlučilo za Foxconn. Ovo je ujedno bio i test koliko su planovi premijera Shinza Abea da se japansko gospodarst­vo više osloni na strane investicij­e pali na plodno tlo.

Tehnološki znalci ističu kako će dvije kompanije na zajedničko­j globalnoj platformi dobro funkcionir­ati. “Sharp je jak u istraživan­ju i razvoju dok Foxconn zna kako pronaći put do tržišta, recimo Applea. Zajedno mogu ići globalno”, ocijenio je profesor tehnologij­e Yukihiko Nakata.

 ??  ?? Osnivač Foxxcona Terry Gou
Osnivač Foxxcona Terry Gou

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia