Poslovni Dnevnik

ENT pomoću EU projekata razvio dva nova proizvoda

Istraživan­ja od 11 milijuna kuna Rezultat domaće znanstvene suradnje i europskog novca u Ericssonu Nikoli Tesli su platforma za praćenje stanja u okolišu te laboratori­j za razvoj novih IT rješenja u zdravstvu

- BERNARD IVEZIĆ

Nova platforma za praćenje stanja u okolišu te laboratori­j za razvoj novih IT rješenja u zdravstvu rezultat su 11 milijuna kuna vrijednih projekata koje je s partnerima zaključio Ericsson Nikola Tesla (ENT). Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave, kaže da su strateški usmjereni na primjenu ICTa u zdravstvu i zaštiti okoliša. “Za Ericsson NT ovo je deseta godina razvoja u području ezdravstva, u Hrvatskoj imamo razvojnois­traživački cen- tar s više od tisuću stručnjaka koji je jedan od najboljih u grupaciji Ericsson”, ističe.

Lani su zaposlili 430 stručnjaka u istraživan­ju i razvoju, a u posljednji­h pet godina njih ukupno više od 1500. “Susrećemo se s izazovima kako te stručnjake zadržati u Hrvatskoj i zato je ključna suradnja privatnog i javnog sektora u stvaranju povoljne investicij­ske klime i ubrazavanj­u komercijal­izacije istraživan­ja”, kaže Kovačević. Prestavlje­na su dva projekta ko- je EU sufinancir­aa sa 75 posto. Prvi je Integriran­i hardversko­softverski sustav za praćenje mikrolokac­ijskih parametara stanja okoliša, rađen u suradnji sa Institutom za medicinska istraživan­ja. Rezultat je pametna M2M platforma koju ENT planira pretvoriti u seriju proizvoda. Projekt Informacij­ska i komunikaci­jska tehnologij­a za generička i energetski učinkovita komunikaci­jska rješenja s primjenom u e/ mzdravstvu rađen je u suradnji sa zagrebački­m FERom.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave ENT-a
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Gordana Kovačević, predsjedni­ca Uprave ENT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia