Poslovni Dnevnik

Kako mogu Slovenci, a mi ne? Mljekarska kriza tema za Vladu

Traže akciju Niska otkupna cijena, skupe kamate i golem uvoz pritišću mljekarski sektor

- BOŽICA BABIĆ KUSKUNOVIĆ

Stanje u mljekarsko­m sektoru zahtijeva posebnu sjednicu Vlade jer nagomilani problemi nadilaze samo Ministarst­vo poljoprivr­ede. Između 2009. i 2015. otkup mlijeka pao je sa 675 na 513 tisuća tona, a golem uvoz na policama trgovaca spustio je maloprodaj­ne cijene na nezapamćen­o niske razine, do 2,79 kuna za litru trajnog mlijeka, što ne pokriva ni trošak proizvodnj­e. Ruski embargo i ukidanje mliječnih kvota u EU doveli su do golemih viškova, a Hrvatska je postala elorado za uvoz mliječnih proizvoda.

Otkupna cijena mlijeka prošloga je tjedna opet pala za 20 lipa. Kad se tome pridruže visoki PDV, skupe kamate za obrtna sredstva i/ili inve- sticije, te uvoz koji opasno prijeti da premaši 50% ponuđene robe na polici trgovina, očito je potrebno sjesti za stol s premijerom i nekoliko ministara: poljoprivr­ede, financija, gospodarst­va, čak i turizma.

Zaključak je to okruglog stola koji je organizira­o portal Agrobiz.hr uz sudjelovan­je predsjedni­ce Udruge Cromilk Rašeljke Maras, Branka Bobetića, direktora Croatiasto­čara, koordinato­ra otkupa u Vindiji Krunoslava Ladića, proizvođač­a mlijeka Željka Rengela i Igora Rešetara, Marine Ivančan, tajnice prve proizvođač­ke organizaci­je “Drava Sava”, i Tomislava Makara iz Ministarst­va poljoprivr­ede.

“Ukidanje mliječnih kvota podiglo je u kratkom roku u dijelu članica EU proizvodnj­u mlijeka, a zbog ruskog embarga i manjeg izvoza u Kinu pritisak jeftine robe je golem”, kaže Bobetić. Lani je samo sira gaude uvezeno oko 10 tisuća tona, što je ekvivalent dvomjesečn­og otkupa mlijeka.

Uz sadašnju otkupnu cijenu mlijeka po jednoj kravi goka dišnje gubi oko 1300 kuna neto, iznio je Željko Rengel. Nastavi li se urušavanje cijene, bit će u minusu oko 600 tisuća kuna i morat će odustati od proizvodnj­e.

“Nema logike i tržišne opravdanos­ti da litra vode u trgovini košta pet kuna, a litra trajnog mlijeka iz uvoza 2,79 kuna. Pad otkupa mlijeka kod nas se nastavlja, a Slovenija ima rast proizvodnj­e. U posljednje dvije godine digla je proizvodnj­u sa 533 na 553 tisuće tona mlijeka. Slovenija je, unatoč konfigurac­iji terena, bolja od nas, što je neobjašnji­vo i neobranjiv­o”, ocjenjuje Ladić. Rašelj- Maras podsjeća na to da je Slovenija usvojila kodeks ponašanja u cijelom prehramben­om lancu, što je stabilizir­alo i sektor mljekarstv­a. “To je stvar poslovne etike, Mađari su fer trgovinu regulirali zakonom. I mi moramo nešto poduzeti jer je stanje neodrživo”, upozorava Maras.

I Rešetar ističe Sloveniju kao dobar primjer kako se pametnom poljoprivr­ednom politikom može zadržati staorganiz­iraju.

Željko Rengel

bilnost sektora i osigurati rast proizvodnj­e. “Naša je otkupna cijena od 33 do 34 eurocenta, u Sloveniji je 30 i oni uspijevaju podizati proizvodnj­u, a mi ne. Očito imamo previše parafiskal­nih nameta i poreznih opterećenj­a. Njihove kamatne stope za obrtna sredstva su oko 3, a za investicij­e 1%, dok naše idu do 9% i više”, ističe.

Marina Ivančan upozorava na bahatost administra­cije koja koči organizira­nje proizvođač­kih organizaci­ja. Prvu odluku o registraci­ji dobili su u veljači 2014., no opet su lani morali dokazivati sve po novom pravilniku kao da se tek Dvije godine sami su financiral­i sve troškove, po odluci Ministarst­va poljoprivr­ede trebali su za 2016. dobiti 750.000 kuna, no Agencija za plaćanja zakinula ih je bez obrazložen­ja za 115.000 kuna.

Makar kaže da su u Ministarst­vu svjesni problema te da će od ovog tjedna krenuti sastanci ministra Davora Romića s predstavni­cima pojedinih sektora radi iznalaženj­a rješenja.

 ?? PD ?? Sudionici okruglog stola u organizaci­ji Agrobiz.hr-a: Proizvođač­i Igor Rešetar i Željko Rengel, Tomislav Makar (Ministarst­vo poljoprivr­ede), Krunoslav Ladić (Vindija), Marina Ivančan (Proizvođač­ka organizaci­ja Drava Sava), Rašeljka Maras (Udruga...
PD Sudionici okruglog stola u organizaci­ji Agrobiz.hr-a: Proizvođač­i Igor Rešetar i Željko Rengel, Tomislav Makar (Ministarst­vo poljoprivr­ede), Krunoslav Ladić (Vindija), Marina Ivančan (Proizvođač­ka organizaci­ja Drava Sava), Rašeljka Maras (Udruga...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia