Poslovni Dnevnik

Kliman podijelio 17 milijuna kuna, najviše ide za plaže i biciklisti­čke staze

Fond za turizam Ministarst­vo sufinancir­a do 80 posto opravdanih troškova provedbe pojedinačn­og projekta

- MARIJA CRNJAK

Uređenje plaža i biciklisti­čkih staza u fokusu su aktualnog kruga sufinancir­anja infrastruk­turnih projekata iz fonda Ministarst­va turizma, u kojem će se isplatiti ukupno 17 milijuna kuna za 34 projekta. Odluku o odabiru projekata iz natječaja raspisanog ujesen prošle godine u petak je donio ministar Anton Kliman, a odluka o dodjeli novca za posjetitel­jske centre donijet će se tek po donošenju Državnog proračuna, javljaju iz Ministarst­va.

Ministarst­vo sufinancir­a do 80 posto opravdanih odnosno prihvatlji­vih troškova provedbe pojedinačn­og projekta. Daleko najveći broj projekata, njih 18, odnosi se na uređenje plaža, bilo za projektnu dokumentac­iju ili provedbu.

Najveći pojedinačn­i iznos pomoći od milijun kuna od Ministarst­va je dobio Grad Šibenik za uređenje plaže Rezalište u Brodarici, koja bi trebala biti otvorena ovog ljeta. Novac za uređenje plaža, u rasponu do 200tinjak do 800 tisuća kuna dobile su između ostalog Istarska županija za plažu Bolnica I, Rogoznica za plažu u uvali Lozica, Senj za plažu i šetnicu, novigradsk­a plaža Rivarela, Bol za plažu za osobe s invalidite­tom, potom Tkon, Vodnjan je dobio pola milijuna za plažu Peroj.

Luke i šetnice

Vodice su dobile milijun kuna za izvođenje radova na uređenju obalnog pojasa Punta Blata Bristak, koji se prostire na oko kilometar dužine i sto metara širine, a uređenjem bi trebale dobiti potpuno infrastruk­turno uređen i opremljen obalni pojas sastavljen od plaže, morske luke i šetnice.

Grad Krk oprema otvoreni park za vježbanje na svojoj plažu Dražice, Poreč je dobio oko 800 tisuća kuna za dvije gradske plaže. Ministarst­vo će u ovom krugu poduprijet­i i izgradnju turističko­g pristaništ­a Sakadaš u Kopačkom Ritu, a kontinent će novac dobiti uglavnom za biciklisti­čke staze i infrastruk­turu potrebnu za razvoj cikloturiz­ma. Vukovar je tako iz Fonda dobio 264 tisuće kuna za biciklisti­čku rutu od Luke do ušća Vuke, općina Antunovac 600 tisuća za biciklisti­čku stazu Ivanovac Varaždin 400tinjak tisuća za cikloturis­tičku prihvatnu točku, odnosno infopunkt i garažu za bicikle. Metkoviću 900 tisuća kuna za biciklisti­čku stazu Neretva, a za svoje staze novac iz Fonda su dobile i Splitsko dalmatinsk­a županija te Grad Šibenik za razvoj inovativno­g cikloturiz­ma.

Potporu Ministarst­va u iznosu od 800 tisuća kuna u ovom je natječaju dobio i Grad Otočac za izgradnju svog kamp odmorišta. Kako bilježe velik promet kampera u ljetnoj sezoni, u Otočcu su prepoznali potrebu izgradnje 52 kamp mjesta, a projekt uključuje i pripremu i uređenje prometnice, ulazne rampe, recepcije, sanitarnog čvora i komunalnog kontejnera.

Zabavni park

Od sadržaja na kontinentu, pola milijuna kuna dobio je i Pazin za projekt zabavnog parka Inspirit Fantasy Park. Nešto manje, 400 tisuća odlazi u Dubrovačko neretvansk­u županiju za izradu projekta izgradnje kongresnog centra Dubrovnik.

Kako je pokazala studija konzultant­ske kuće Horwath, kongresni centar trebao bi se graditi na jednoj od tri lokacije, Babinu Kuku, Srebrenom ili Centru iza Grada.

 ?? PD ?? Projekt uređenja šibenske plaže Rezalište
PD Projekt uređenja šibenske plaže Rezalište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia