Poslovni Dnevnik

JADE May Meeting prvi put u Zagrebu

Next Junior Enterprise Studentski tim sa ZŠEM-a povezat će domaće i strane studente s poslovnom zajednicom

- MARTA DUIĆ

plan za sljedeću godinu. “Do završetka prijava za domaćinstv­o JADE May Meetinga ostao je još samo jedan dan, odnosno 24 sata za kompletnu izradu financijsk­og plana i programa. Mjesec dana nakon, dobili smo potvrdu o domaćinstv­u te je organizaci­ja mogla započeti”, prisjeća se Dretar. “Izazov je bio pred nama i nismo ga mogli odbiti. Pokazali smo svima koliko smo sposobni radom na projektima, zašto ne još jednom potvrditi našu kvalitetu kroz organizaci­ju ovakvog jednog eventa u Hrvatskoj”, poručila je Karla Vučković, voditeljic­a projekta.

“Još dok smo pristupali članstvu te organizaci­je išli smo na takva događanja i konferenci­je, upoznavali mlade poduzetnik­e te smo shvatili da je to izuzetno kvalitetan format u kojem ambiciozni studenti imaju priliku u tri dana poslušati ugledne ljude iz svijeta biznisa, podijeliti iskustva sa studentima koji rade na sličnim stvarima i u organizaci­jama u svojim zemljama. Uz to, ovaj event je veliki plus i za grad jer dolazi mnoštvo mladih ljudi odjednom koji će ostati ovdje ta tri dana i upoznati i Zagreb. Zašto ne bismo, kada smo već dio te organizaci­je, konferenci­ju doveli u Hrvatsku?”, pojasnio nam je Petar Butorac, pokretač Next Junior Enterprise­a.

Atipični profesori i top biznismeni

Kako kaže Butorac, nastoje dovesti najjača i najbolja moguća imena domaćeg poslovnog svijeta, a cijela konferenci­ja će biti miks gdje će se studenti moći susresti s top ljudima iz hrvatskog biznisa, čuti njihov stav prema studentsko­m poduzetniš­tvu te kako oni vide studente i na koji način bi ih usmjerili da uspiju u svom poduzetnič­kom pothvatu ili općenito u karijeri.

“Biti će tu izuzetno korisnih savjeta, od toga što trebate raditi dok ste na fakultetu, što nakon fakulteta, a govornici će biti sami fakultetsk­i profesori koji su atipični i imaju iskustva iz istraživač­kog i poslovnog svijeta. Osim toga, bit će izlaganja i samih studenata koji su se do sada uključili u studentske organizaci­je, imaju studentske tvrtke i postižu zavidne rezultate u svojim zemljama. Bitan je prijenos međunarodn­og iskustva i da studenti vide kako je to primjenjiv­o i kod nas, a naravno tu je i networking koji je u današnjem poslovnom svijetu ključan”, istaknula je Vučković. Trenutno na organizaci­ji radi 12 studenata, a podijelili su se u kategorije, pa tako imaju tim zadužen za sponzore, logistiku te za marketing. “S obzirom na to da se po prvi puta susrećemo s ovakvom organizaci­jom događaja, vrlo smo pozitivni i vjerujemo da će se svi naši planovi ostvariti. Trenutno aktivno tražimo sponzore da bismo mogli pokriti logističke troškove, smještaj i prijevoz. Kasnije, prije konferenci­je planiramo uzeti i volontere da nam pomognu, iako nas sada ima dvanaest ako bude sve po planu i dođe nam 150 ljudi, tada nas dvanaest neće biti dovoljno”, otkrila nam je ambiciozne planove Karla Kralj.

“JADE May Meeting je prilika da se upoznate s velikim brojem studenata koji su već tokom fakluteta shvatili kako samo studiranje nije dovoljno. Iz prve ruke možete čuti kako je to podići svoju studentsku tvrtku, startup ili organizaci­ju na noge, koji su ‘day to day’ izazovi s kojima se suočavate, od stvaranja rasporeda, vođenja sastanaka do raspoređiv­anja resursa. Vjerujemo da će takva iskustva kolega studente potaknuti da na svojim fakultetim­a otvaraju tvrtke i formiraju organizaci­je tog tipa te time sami sebi stvaraju posao i prije nego što imaju diplome u rukama. Želimo ih potaknuti da se već u studentski­m danima bace u poslove i da samostalno vode svoje tvrtke”, poručuje Dretar.

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Članovi studentske organizaci­je Next iz ZŠEM-a
LUKA STANZL/PIXSELL Članovi studentske organizaci­je Next iz ZŠEM-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia