Poslovni Dnevnik

Riba iz Smedereva kreće u veliki izvozni pohod

-

Riba će se uvoziti, a očekuje se otvaranje još jedne tvornice za obradu dimljenih fileta pastrve, koja bi se uzgajala u Srbiji

Srpski premijer Aleksandar Vučić krajem tjedna je predao ključeve novoizgrađ­enog proizvodno­g pogona u Smederevu Bruni Coornaertu, generalnom direktoru njemačke kompanije PTC. Ova kompanija će uskoro otvoriti pogone za preradu morske ribe, u kojima će do kraja godine posao naći 100, a u naredne dvije godine još 200 radnika. Oko 80 posto zaposlenih bit će žene.

Pogon od 4000 kvadrata, izgrađen prema najnovijim standarima i propisima u EU u ovom sektoru, financirao je Grad Smederevo, koji je sa PTCom potpisao ugovor o petogodišn­jem zakupu, pišu Večernje novosti. Vučić se zahvalio PTCu što je donio odluku o investiran­ju u Srbiji i lokalnoj samoupravi što je efikasno osigurala njemačkim partnerima uvjete za početak proizvodnj­e, koja se očekuje u travnju.

Kapacitet u preradi ribe je 30.000 tona godišnje i bit će dostignut za oko tri godine. U početku će riba u smederevsk­i pogon dolaziti iz inozemstva, ali, kako je najavljeno, očekuje se otvaranje još jedne tvornice za obradu dimljenih fileta pa- a potom i uzgoj pastrve u Srbiji.

Inaće, PTC prerađuje ribu u Njemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a velik dio proizvodnj­e je u zemljama Dalekog istoka. Coornaert je istaknuo kako kompanija ima zadatak vratiti na europsko tržište morsku hranu i plodove mora, a otvaranje pogona u Smederevu početak je realizacij­e tog zadatka.

Iz ove kompanije poručuju kako su Srbiju i Smederevo izabrali zbog dobre infrastruk­ture, investicij­skih poticaja, sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i zbog obrazovane radne snage.

 ?? PD ?? Ključeve tvornice predao je srpski premijer Aleksandar Vučić
PD Ključeve tvornice predao je srpski premijer Aleksandar Vučić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia