Poslovni Dnevnik

Erdogan ne prihvaća odluku turskog Ustavnog suda

Država, to sam ja Turski predsjedni­k izjavio da niti prihvaća niti poštuje odluku o puštanju dvojice zatvorenih oporbenih novinara

-

Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan izjavio je da niti poštuje niti prihvaća presudu ustavnog suda prema kojoj su pritvaranj­em dvojice novinara iz vodećeg oporbenog lista bila prekršena njihova prava.

Can Dundar, glavni urednik Cumhuriyet­a, i voditelj dopisništv­a tog dnevnika u Ankari Erdem Gul oslobođeni su iz pritvora u petak nakon odluke ustavnog suda i sada na slobodi čekaju suđenje. Njihovo uhićenje u studenom godine, nakon objave video snimke o umiješanos­ti obavještaj­ne agencije u slanje oružja u Siriju, izazvalo je međunarodn­u osudu i zabrinutos­t za slobodu medija u Turskoj.

“Šutjet ću o odluci suda. Ali ja je ne trebam prihvatiti, želim to jasno reći. Ne prihvaćam niti poštujem tu odluku”, kazao je Erdogan.

“To nema nikakve veze sa slobodom medija. To je špijuniran­je”, dodao je predsjedni­k turske države. Cumhuriyet je u svibnju objavio fotografij­e, video snimke i izvještaj, za koje je rekao da prikazuju dužnosnike obavještaj­nih službi kako 2014. u kamionima prebacuju oružje u Siriju.

Dvojica novinara terete se za namjerno pomaganje oružanoj teroristič­koj skupini i objavljiva­nje materijala štetnog po državnu sigurnost Republike Turske.

Usprkos njihovom puštanju iz pritvora, dvojici novinara i dalje prijeti moguća doživotna kazna zatvora.

Suđenje im je zakazano za 25. ožujka, a u međuvremen­u ne smiju napustiti zemlju.

 ?? FOTO PD ?? Tayyip Erdogan
FOTO PD Tayyip Erdogan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia