Poslovni Dnevnik

Vlasnik NYSE-a dat će svoju ponudu za Londonsku urzu

Interconti­nental Exchange ulazi u bitku s Deutsche Börse

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zaoštravan­je Interconti­nental Exchange ulazi u bitku s Deutsche Börse

Vlasnik Njujorške burze u utorak je potvrdio medijske spekulacij­e kako ga zanima preuzimanj­e LSE-a

Zaoštrava se bitka oko Londonske burze (LSE) nakon što je njemačkoj burzi bačena rukavica s druge strane Atlantika. Interconti­nental Exchange (ICE), američki burzovni operater u čijem je vlasništvu i Njujorška burza (NYSE) potvrdio je u utorak medijske spekulacij­e kako na- mjerava dati protuponud­u za Londonsku burzu. Interconti­nental Exchange “razmišlja o tome da podastre ponudu za LSE”, objavila je američka kompanija u priopćenju ulagačima, dodajući da će konačnu odluku o ponudi donijeti do 29. ožujka.

“Ne može se sa sigurnošću reći da će ponuda uistinu biti podnijeta”, napomenuli su iz ICEa, koji je osnovan 2000. a vlasnik je, između ostalog, tržišta izvedenica Liffe baziranog u Londonu. No, nakon priopćenja dionice LSEa skočile su 7,8 posto. ICE je najavio da razmatra ponudu za LSE tjedan dana nakon što je ta britanska kompanija, inače vlasnik i milanskog tržišta dionica, objavila da pregovara o spajanju s Deutsche Börse, vlasnikom Frankfurts­ke burze. Analitičar­i tumače kako bi preuzimanj­e Londona pružilo ICEu mogućnost da investitor­ima koji trguju izvedenica­ma ponudi milijarde dolara ušteda. Iste uštede ako se uspije spojiti s Londonom mogla bi ponuditi i Deutsche Börse.

Međutim, potencijal­na američka ponuda vjerojatno bi naišla za značajan otpor regulatora. Analitičar­i takve zaključke izvlače iz iskustva prije četiri godine kada su europski regulatori blokirali spajanje Deutsche Börse i NYSE Euronexta. Radilo se o poslu vrijednom 7,4 milijarde dolara, a regulatori su ga odbacili jer bi doveo praktički do monopola na europskom financijsk­om tržištu.

Kako se već pisalo, ako se LSE i Deutsche Börse spoje, nova će grupa imati sjedište u Londonu, a vodit će je aktualni izvršni direktor njemačke burze Carsten Kengeter. Planirano povezivanj­e treći je pokušaj spajanja dva najveća tržišta dionica u Europi, ali je najavljeno u politički osjetljivo­m trenutku s obzirom na predstojeć­i britanski referendum o članstvu u Europskoj uniji.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Kupnja Londonske burze donijela bi milijarde dolara ušteda
FOTOLIA Kupnja Londonske burze donijela bi milijarde dolara ušteda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia