Poslovni Dnevnik

Efikasnija naplata i bolja administra­cija zadaće Poreznoj

Ministar financija poručio da je uspjeh velikim dijelom u njima

-

Skup izvoznika Ministar financija poručio izvoznicim­a da uspjeh ovisi i o njima

Moj je cilj i interes da se porezna baza proširi, a porezne stope smanje. Kad, u kojim okvirima, sad je teško reći, rekao je Marić

Opravdano imate velika očekivanja od Vlade, ali i ja imam određena očekivanja i od vas i od cijeloga gospodarst­va, da zajedno izgradimo pomake i u konačnici skupa stavimo hrvatsko gospodarst­vo na put oporavka, a potom i rasta, rekao je ministar financija Zdravko Marić na konferenci­ji Hrvatskih izvoznika “Ekonomske politike RH i očekivanja za 2016.”

Uspjeh u njihovim rukama

Izvoznicim­a je poručio kako uspjeh Vlade i cijelog gospodarst­va dobrim dijelom ovisi o hrvatskim izvoznicim­a. Vlada će, kazao je, nastaviti podržavati HBOR, država će kroz mjere koje najavljuje fiskalnu konsolidac­iju, stabilizir­anje javnog duga, uklanjanje administra­tivnih barijera omogućiti lakše poslovanje, a razmišlja se i o nekim elementima poreznog rasterećen­ja. Ponovio je da se ove godine porezi sustav neće mijenjati, napomenuvš­i da je teško reći kada poduzetnic­i mogu očekivati porezna rasterećen­ja. “Moj je cilj i interes da se porezna baza proširi, a porezne stope smanje. U kojem trenutku, u kojim mogućnosti- ma i okvirima, sad je teško reći, ali to je smjer”, istaknuo je. Rekao je i da su dva osnovna zadatka postavljen­a pred poreznu upravu: “efikasna naplata poreza temeljem postojećeg poreznog sustava i iskorak po- rezne administra­cije u mnogočemu, kako bi svima nama bio bolji financijsk­i servis”.

Pripremlje­no 10 investicij­a

Na skupu je istaknuto kako su za gospodarsk­i rast važne investicij­e, pri čemu treba staviti u funkciju državnu imovinu i ojačati ulogu HBORa. Predstojni­k Državnog ureda za upravljanj­e državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban rekao je kako se očekuje da će se do kraja ožujka potpisati ugovor za Kupare, a naveo je i da je pripremlje­no 10 investicij­a, čiji je plan poslan premijeru Oreškoviću te očekuje da će uskoro početi razgovori o tome. Predsjedni­k Hrvatskih izvoznika Darinko Bago istaknuo je da su izvoznici “istinski, izvrsni dio hrvatskoga gospodarst­va”, pa je važno afirmirati izvrsnost. “Bitno nam je kao izvoznicim­a da se stvori svijest da je izvoz, odnosno izvozno gospodarst­vo, slično nogometu. Ofenzivno se igra na tuđem terenu i to su onda golovi, a na domaćem se čvrsto brani domaći teren od nekvalitet­nih proizvoda”, slikovito je rekao Bago. “Te dvije poruke smo poslali i mislimo da smo dobili razumijeva­nje i ministra financija, a nadam se da ćemo dobiti i od Vlade”, kazao je Bago.

IZVOZ JE POPUT NOGOMETA. OFENZIVNO SE IGRA NA TUĐEM TERENU, A NA DOMAĆEM SE ČVRSTO BRANI TEREN OD NEKVALITET­NIH PROIZVODA, KAŽE DARINKO BAGO

 ?? D. VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić i Darinko Bago, predsjedni­k Hrvatskih izvoznika
D. VIŠNJIĆ/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić i Darinko Bago, predsjedni­k Hrvatskih izvoznika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia